80% от белгийците искат кралят да се оттегли

  • 26 септември 2011 11:19

  • 651
  • 0
80% от белгийците искат кралят да се оттегли
© gettyimages

Осем от 10 белгийци очакват крал Албер Втори да се оттегли от престола след съставянето на следващото правителство, показват данните от допитване, публикувано от списание "Роаял".


Политически наблюдатели коментират, че тези резултати от общественото мнение са изненада, но не са лоша оценка за работата на държавния глава. Според тях има логика хората да очакват "един нов крал за една нова държава" след подготвяните фундаментални реформи в кралството, договаряни в момента между политическите партньори.

Анкетата показва, че едва 14 на сто от участниците изразяват подкрепа за принц Филип, най-големия син на Албер Втори, като наследник на короната. Публичният образ на принца пострада от непрекъснати критики в общественото пространство, свързани с поведението му, и - според медийните публикации - честото нарушаване на протокола заради несъобразено поведение.

На този фон преговорите по реформата в държавата напредват и през почивните дни бе съобщено за втори успех на участниците в тях - постигането на споразумение за промени в закона за финансирането на федерацията. Социологически изследвания отчитат повишаване на рейтинга на мандатоносителя Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е, лидер на социалистите франкофони, както и загуба на доверие към спечелилите изборите преди година от Нов фламандски алианс.

Последвайте канала на

БТА
651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини