Холандия се загрижи за чернокожия помощник на Дядо Коледа

  • 15 август 2014 13:19

  • 2150
  • 0
Холандия се загрижи за чернокожия помощник на Дядо Коледа
©

В Холандия започва дебат дали да се промени имиджът на чернокожия помощник на Дядо Коледа – Черния Пит, пише британският в. Индипенднът.

Инициатор на обсъждането е вицепремиерът на западноевропейската държава Людовейк Ашер. Черният Пит предизвика напоследък нееднозначна реакция заради цвета на кожата си, а празникът на Синт Клаас (Санта Клаус или Дядо Коледа) започва на 15 ноември. Всички трябва да получат удоволствие от празника, заяви Ашер. В дискусията ще участват националните радио и телевизия, както и управата на град Гауда, който е домакин на фестивала.

Черният Пит е един от най-важните персонажи в празненствата и той има много фенове в Нидерландия. Въпреки това европейците, с боядисани в черно лица, са предизвикали остри критики по цял свят. Работна група на ООН през юли обяви, че традицията е расистка и Черният Пит не е политически коректен.

По-рано съд столицата Амстердам обяви Черния Пит за расистки стереотип и призова властите на града да преразгледат участието на персонажа в празненствата.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2150 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини