Номинираха Фредерика Могерини за еврокомисар

  • 01 август 2014 12:33

  • 1797
  • 1
Номинираха Фредерика Могерини за еврокомисар
© Getty Images/Guliver

Италия официално номинира външния си министър Федерика Могерини за еврокомисар. От администрацията уточняват, че Могерини е кандидат за поста на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Премиерът Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва от няколко седмици настоява пред колегите си да предпочетат Могерини за наследник на сегашния европейски първи дипломат, британката Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г.. Кандидатурата на Могерини обаче се натъкна на силна съпротива от някои източни държави членки, които смятат, че тя изпитва прекалено големи симпатии към Русия.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС ще се съберат на 30 август, за да се опитат да разпределят портфейлите в следващата ЕК, за чийто председател беше избран бившият премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер. По принцип решенията на срещите на върха се вземат с консенсус, така че за назначенията по върховете на ЕС ще се търси приемлив за всички страни членки компромис, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1797 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.04 | 08:05

1
КРИСТАЛИНА ЩЕ СПЕЧЕЛИ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини