Обама и Меркел разговаряха по телефона за пръв път след скандалите за шпионаж

  • 16 юли 2014 07:22

  • 987
  • 0
Обама и Меркел разговаряха по телефона за пръв път след скандалите за шпионаж
© gettyimages

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се разговоряха по телефона за пръв път след последните скандали по повод сведенията за американски шпионаж в Германия, информира БТА, позовавайки се на АФП.

Агенцията цитира съобщение в социалната мрежа "Туитър" на заместник-съветника в Белия дом по въпросите на националната сигурност Бен Роудс, според когото двамата лидери са обсъдили ситуацията в Украйна, Иран и двустранното сътрудничество между САЩ и Германия. Информацията за телефонния разговор не беше потвърдена от говорител на германското канцлерство. Обама и Меркел са се съгласили, че са нужни "незабавни стъпки за деескалация на обстановката в Украйна" и за пореден път за предупредили, че на Русия може да бъдат наложени нови санкции, цитира ИТАР-ТАСС съобщение на Белия дом. Президентът Обама е обещал на германската канцлерка, че ще поддържа връзка с нея за начините за подобряване на американско-германското сътрудничество в областта на разузнаването, допълва Ройтерс.

Обама и Меркел имат добри работни отношения, които бяха поставени на изпитание заради разкритията, че САЩ може да са осъществявали широка шпионска програма в Германия. В отговор Берлин експулсира началника на американските разузнавачи в Германия - мярка, която се прилага изключително рядко между държави от НАТО, отбелязва АФП. Разговорът между Обама и Меркел се състоя в навечерието на европейската среща на върха в Брюксел, на която се очаква лидерите на 28-те страни членки на Европейския съюз да обсъдят затягането на санкциите срещу Русия заради ролята й в дестабилизирането на Украйна, посочва още АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
987 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини