Никола Саркози: Амбиция, пресечена от правосъдието

  • 02 юли 2014 17:22

  • 1389
  • 0
Никола Саркози: Амбиция, пресечена от правосъдието
© gettyimages

Бившият президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, когото френското правосъдие разследва за търговия с влияние, остава убеден, че може да се върне на политическата сцена като "спасител" на Франция, въпреки загубата си срещу Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 през 2012 г., коментира АФП.

Но президентската му амбиция за 2017 г. е заложена на карта заради проблеми с правосъдието: името на бившия президент от десницата фигурира в половин дузина дела, сред които и няколко, свързани с връзка с финансирането на кампанията му през 2012 г. Саркози е поляризираща личност - много избиратели от десницата се кълнат, но 62 процента от французите не желаят той да се връща в политиката. Освен това той трябва да вземе предвид амбициите на своята партия Съюз за народно движение (СНД), изпаднала в криза след неговото поражение.

"Повече няма да чуете някой да говори за мен", увери той журналисти в началото на 2012 г., когато говореше за бъдещето. Появил се отново на международни конференции в Лондон, Аман или Ню Йорк, подобно на много бивши водещи политически лидери, изграждайки нова небрежна визия, с тридневна брада, Саркози не загърби за дълго френската политика. Въпреки че е пестелив с публичните си изявления, той редовно напомня на французите за себе си чрез похват, който приближени наричат "пощенски картички" : участие в митинг в подкрепа на кандидатурата на десницата на общинските избори от март 2014 г., статия в пресата преди изборите за Европарламент, подбрани признания пред някои медии.

Саркози се появява редовно и в сянката на съпругата си, певицата Карла БруниКарла Бруни Карла Бруни-Саркози е топ модел с италиански произход, композитор и певица. Бивша първа дама на, в зависимост от това къде са й турнетата - във Франция или в чужбина. Няколко източници от СНД твърдят, че връщането му в политиката е насрочено за "първата половина на септември" - тогава ще обяви кандидатурата си за председател на СНД. Постът
остана вакантен след оставката на Жан-Франсоа Копе. Това е първият етап на връщане в орбита с оглед президентските избори през 2017 г.

Неговата амбиция обаче се сблъсква с амбициите на други претенденти - особено бившите министър-председатели Франсоа Фийон и Ален Жупе. За една година делът на избирателите от десницата, които го предпочитат за кандидат, спадна от 55 на 50 процента.

Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в обаче никога не се е съмнявал в способността си да се противостои на противниците си. Този адвокат по образование, който никога не е следвал престижна специалност във висшите национални училища, преодолява препятствията сред скандали, предателства и премеждия: става част от неоголистка партия на 19 години, избран е за кмет на богатото парижко предградие Ньой на 28 години, става депутат на 34, министър на 38, държавен глава през 2007 на 52 години.

Амбициозна личност, която "не изпитва никакви съмнения, най-вече в себе си", каза за него бившият президент Жак Ширак, първият ментор на Саркози. Саркози не произхожда от едрата френска буржоазия, какъвто е случаят с много от неговите колеги. Син е на унгарски имигрант, отгледан е от майка си и от дядо си, солунски грък. "От смесен произход съм, идвам от другаде", каза той. Личният му живот многократно е ставал публично достояние. Връзката му с влиятелни хора и пари е критикувана. Любовният му живот, понякога излаган на показ, дава храна на медиите.

Саркози, който вече е баща на две деца, е първият френски президент, който се е развеждал, женил отново и му се е раждало дете по време на президентския мандат. Иначе е вторият президент с проблеми с правосъдието. Предшественикът му Жак Ширак бе през 2007 г. свидетел по дело с фиктивни работни места в кметството в Париж. Четири години по-късно бе осъден условно на две години затвор за присвояване на държавни средства, злоупотреба с доверие и незаконно обслужване на интереси.

Последвайте канала на

БТА
1389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини