Либерали и демократи застанаха зад дясно-лявата коалиция в ЕП

  • 26 юни 2014 19:38

  • 1270
  • 4
Либерали и демократи застанаха зад дясно-лявата коалиция в ЕП
© Getty Images/Guliver

Алиансът на либералите и демократите в Европа застана днес зад дясно-лявото мнозинство в ЕП, като по този начин направи още по-големи шансовете на Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето да бъде избран от евродепутатите начело на ЕК, предаде БТА. Това споразумение гарантира по-добра основа, за да се изгради стабилно мнозинство за следващата ЕК, посочват от алианса.

Юнкер трябва да събере най-малко 376 гласа от общо 751 в ЕП. Европейската десница и левица, на първо и второ място след евровота, сключиха коалиционно споразумение. Това осигурява 412 гласа от общо 751, но въпреки това споразумението си остава крехко, заради недоволството изразено от испанските социалисти и от британските лейбъристи.

Европейската народна партия, социалистите и алиансът поемат ангажимента да работят заедно, за да създадат стабилно проевропейско правителство и да защитават по този начин ценностите и принципите на европейската интеграция, като същевременно полагат усилия съвместно да започнат реформи, които ще засилят и подобрят работата и прозрачността на европейските институции и тяхната ефикасност относно икономическия растеж.

Споразумението обаче не означава, че ЕНП и социалистите се отказват от идеята да споделят председателството на ЕП в полза на лидера на либералите Ги Верхофстат. ЕНП и социалистите се договориха на 24 юни да удължат и в този парламент споразумението за споделяне не председателството му, влязло в сила при предишния ЕП.

Първите две години и половина начело ще е Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден. После през януари 2017 г. той ще отстъпи мястото си на кандидат от десницата. Споменава се името на бившия френски министър на бюджета Ален Ламасур.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1270 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
селскио кмет

2014.06.27 | 20:41

4
(от старогръцки οξύμωρον; oxys – ‚остроумен'; moros – ‚глупав') -Стилна фигура, при която се свързват логически изключващи се противоположности. пример: жив труп, дървено желязо.- преди век-два нашите мъдри прадеди са го казали кратко и точно: Интереса,клати феса!"
FM

2014.06.27 | 14:32

3
На всякъде има две партий- лява и дясна. Само в България най-малко 20.
FM

2014.06.27 | 06:39

2
Заразата от нашия Парламент се разпострани и в Европа.

2014.06.26 | 23:50

1
ТО ПА ОСТАВАШЕ И ДА НЕ ЗАСТАНЕ КАТО НАПРАВИХА ШУЛЦИ ПРЕДСЕДАТЕЛ ЗА ВТОРИ ПЪТ.

Добави коментар

Водещи новини