Храм на единението събира три религии в една сграда

  • 23 юни 2014 18:33

  • 2420
  • 8
Храм на единението събира три религии в една сграда
© Getty Images/Guliver

Мюсюлманската, еврейската и християнската общности в Германия си подават ръка, за да построят храм на единението в столицата Берлин, съобщава Би Би Си.

В центъра на Берлин, на централния площад „Петриплац“ предстои да бъде изграден уникален по рода си храм, който ще е едновременно синагога, джамия и християнска църква. Общата част на храма ще е квадратна, с висока кула. От нея ще се влиза в три помещения за поклонение на християни, мюсюлмани и евреи.

Властите вече са провели търг, който е определил фирма-изпълнител на проекта.

Главният архитект на проекта Вилфрид Кюн посочва, че трите храма ще бъдат с еднаква площ, но с различна форма.

„Всеки храм е проектиран в съответствие с религиозните особености на всяка вяра. В синагогата и джамията, например, има две нива, докато църквата е изградена само на едно ниво. В църквата ще има орган, а в джамията – място, където мюсюлманите да си мият краката“, посочва Кюн.

Архитектът разказва, че докато се е ровил в историята на трите религии, е установил, че те имат много общи архитектурни елементи.

„За джамиите, например, не е задължително да имат минаре. За църквите пък не е необходимо непременно да имат кула. Основната идея е да се завърнем към корените на религиите, когато те са били близки и са споделяли общи архитектурни принципи“, посочва Кюн.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2420 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
православен

2014.06.25 | 00:07

7
Толерастия в действие! Исляма и Юдаизма няма да спечелят!
Ицо

2014.06.25 | 00:08

8
Православието също няма да спечели. Иконите са идоли изваяни от дърво. Псевдохристянството е една от фалшивите религии наречена Вавилон Велики - Блудницата от Откровението на Йоан. Запомни, че православието също е заблуда, защото не споменават, че истинският бог е Йехова, а вместо това се кланят на дървени икони и идоли. Даже и Исус споменава, че бащата е по-велик от него. Истинските христяни признават и почитат върховният единствен бог - ЙЕХОВА.

2014.06.24 | 15:21

1
В дома на Господ, всеки вярващ трябва да е добре дошъл. Това е линията, по която всички религии си приличат.
Ицо

2014.06.25 | 00:07

6
Всички религии са инструмент на Сатаната за заблуда - БЛудницата Вавилон велики. Дивият Звяр с човешкото число 666 е ООН. Блудницата пие от кръвтта на жертвите на собственото си блудство. Откровеннието разкрива тази тайна пазена от мръсните католици. По плодовете си личи - когато дървото е гнило.

2014.06.24 | 21:12

5
НЮ-ЕЙДЖ(смесица от всички религий) узаконени като религията на ООН и др. Единственият възможен начин да се управляват и владеят всичките народи - заедно е те да бъдат обединени и превърнати във васали на Световното правителство, като за целта бъдат убедени в необходимоста да предадат власта си на него, и да се съобразяват с неговите закони и ред за тяхно добро.

2014.06.24 | 21:11

4
Е, чисто догматично няма никакъв проблем. Християнтството и исляма всъщност са производни на юдеизма! Да не говорим, че "Старият завет" е всъщност част от християнското свето писание! Друг е въпроса, че трите религии възникват в различен тип общества, което е довело до съществени разлики в морално-ценностните системи! Робовладелеца в Рим е купувал своят роб и е имал интерес същият да е жив, здрав за да може да бачка! Така живота е станал основно благо дадено от Господ. Христианина даже няма право да се самоубие. Та нали струва пари. Ислямските шейхове са водили непрекъснати войни, като грабежа е бил основно занятие! Нужна им е била религия, която да мотивира правоверните да умират в името на алаах, демек в името на благосъстоянието на шейха! На това му викат джихат! Дето се вика: Горчиво.
Ленин

2014.06.24 | 21:11

3
Религиите са опиум за народите.

2014.06.24 | 20:11

2
На кой Господ ще се кланят ? На еврейския Йехова ! Ами ние не сме евреи, защо трябва да слушаме еврейски напътствия? Къде е българския Господ? Кой е той? Спряхме да почитаме ТАНГРА и той отвърна лицето си от нас. С какво евреите са заслужили към нас , че да им почитаме и приемаме пророците и религията?

Добави коментар

Водещи новини