Прага подкрепя Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

  • 19 юни 2014 16:28

  • 655
  • 0
Прага подкрепя Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК
©

Чехия е готова да подкрепи десноцентристкия кандидат Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето за нов ръководител на Европейската комисия (ЕК), предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на левоцентристкото правителство на страната.

Премиерът Бохуслав Соботка заяви, че Чехия се надява, че може да се постигне споразумение за новия председател на изпълнителния орган на ЕС на срещата на върха на Европейския съюз на 26-27 юни. "Чешкото правителство уважава резултатите от изборите за Европейски парламент през май и затова по същество е готово (да подкрепи) кандидата на победоносната група на ЕНП (Европейска народна партия)", се казва в изявлението.

Соботка "все пак иска да обсъди лично приоритетите за новата Европейска комисия с Юнкер", пише още в текста.
Дипломати от ЕС заявиха, че Юнкер изглежда вероятно ще бъде номиниран на срещата на върха, като британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. е все по-изолиран в опита си да предотврати това, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини