Новият президент на Словакия положи клетва

  • 15 юни 2014 15:08

  • 542
  • 0
Новият президент на Словакия положи клетва
©

Победителят на президентските избори в Словакия Андрей Киска положи днес клетва за вярност към републиката и встъпи в  длъжност, предаде ИТАР-ТАСС. Той стори това на церемония в залата на братиславската  филхармония в присъствието на председателя на Конституционния съд Ивета Мацейкова.

"Аз не бях кандидат на правителството, не бях кандидат на опозицията. Сега искам да бъда президент, който да представлява всички хора", заяви Киска. След произнасянето на клетвата бе изпълнен националният химн на Словакия, а после новият главнокомандващ направи преглед на почетните роти на родовете войски.

Милионерът филантроп Андрей Киска бе избран за президент през март т.г. Основен негов съперник на изборите бе премиерът  Роберт Фицо. Преди Киска президент на републиката за два мандата бе Иван Гашпарович, припомня БТА.

Киска доскоро бе малко познат в Словакия, но победи Фицо, като спечели подкрепата на гласоподаватели, недоволни от  корупцията и от политическия живот. Като премиер Фицо продължава да е най-силният словашки политик, но сега вече ще има работа с президент, който е по-критично настроен към него, отколкото бе Гашпарович, прогнозира Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини