ЕС, Русия и Украйна ще обсъждат газа утре

  • 08 юни 2014 13:04

  • 1415
  • 3
ЕС, Русия и Украйна ще обсъждат газа утре
©

Тристранна среща на представители на Европейската комисия, Украйна и Русия за газа ще се състои утре в Брюксел, съобщи говорител на руското министерство на енергетиката, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На срещата ще бъде обсъдена цената на газа за Украйна, като се очаква до вторник, 10 юни, украинската страна да реши всички въпроси, свързани с натрупания дълг. По-рано Сабине Бергер, говорителка на европейския комисар за
енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи, че Европейската комисия предлага срещата да се проведе в Брюксел на 11 юни. Предишният кръг на преговорите беше на 2 юни в Брюксел. В него участваха Йотингер, руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан.

Основна тема на разговорите беше уреждането на украинския дълг за руския газ. Страните стигнаха до споразумение да не се сезира Стокхолмският арбитражен съд и да не се прекъсват газовите доставки до следващия кръг тристранни преговори. След преговорите Йотингер отбеляза, че ЕК е предложила план за изплащане на газовите доставки за Украйна от април тази година до юни 2015 година при условие да се постигне споразумение за цената на газа. Той уточни, че предложенията на ЕК не се отнасят за дълговете от ноември и декември миналата година, а след плащането на 786,366 милиона долара от Нафтогаз е приключен въпросът за плащането на доставките от януари до края на март. "Дългът на Украйна за първото тримесечие е погасен", подчерта европейският комисар.

В отговор на журналистически въпрос за възможната цена на руския газ за Украйна, Йотингер посочи, че това е въпрос на споразумение между компаниите и че тя ще бъде над 268,5 долара, но по-малко от 485 долара.

Последвайте канала на

БТА
1415 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Чоко

2014.06.10 | 09:39

3
Ютуб: Что станет с США, когда Россия начнем продавать нефть за рубли.

2014.06.09 | 09:36

2
Чочо, Ти си пил нещо токсично. Нормален човек не може да измисли такава супер-простотия.

2014.06.09 | 09:35

1
Nanrazih Evropeiskia Sujuz, s4itam, 4e e protiv Bulgaria.

Добави коментар

Водещи новини