Обама пристига в Европа и е обхванат от умерен оптимизъм за Украйна

  • 02 юни 2014 09:11

  • 1956
  • 4
Обама пристига в Европа и е обхванат от умерен оптимизъм за Украйна
© gettyimages

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият започва тази седмица обиколка в Европа, обхванат от умерен оптимизъм, че кризата в Украйна започва да се успокоява. Но той също така ще се окаже лице в лице с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 за първи път, откакто между Вашингтон и Москва се разрази конфронтация в стила на Студената война по повод ситуацията в Източна Европа, пише в. "Ню Йорк таймс".

Пътуването на Обама в Полша, Белгия и Франция идва броени дни след като Украйна избра проевропейски президент, а Путин изтегли руските войски от украинската граница. Американски и европейски служители се надяват, че с тези събития кризата започва да се уталожва, и казват, че са решили да не обмислят нови санкции срещу Русия, при положение че тя не предприема по-нататъшни провокативни действия, отбелязва изданието.

Обстановката в Източна Украйна обаче остава напрегната, а специалисти предупреждават, че Русия не се е отказала от стремежа да наложи влиянието си в района. Въпреки че лидерите в Европа и Америка си отдъхват, скептици предполагат, че Путин се опитва да печели време, избирайки да не предприема открито нахлуване, за да приспи Запада, докато затвърждава присъединяването на Крим и действа по-дискретно за разстройване на Източна Украйна, без да понася нови наказателни мерки, коментира "Ню Йорк таймс".

Първите преки контакти между Путин, от една страна, и Обама и други западни лидери, от друга, откакто Русия анексира Крим, предлагат доста възможности за дипломатически гафове и неудобни снимки, които няма да се харесат на критиците на нито един от лидерите у дома. Но те също така идват във важен момент от украинската криза, когато и Русия, и Западът са заинтересовани да намерят някаква форма на споразумение за следващите стъпки, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".

Обама и Путин имат планирани отделни лични срещи с френския президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 във Франция, където също така ще присъстват на церемония по случай 70-ата годишнина от десанта в Нормандия. Според американски и европейски представители един от фокусите на посещението на Обама в Европа ще бъде очертаването на нова обща позиция за упражняване на натиск върху Москва. Освен това западните лидери ще използват проявите тази седмица, за да укрепят легитимността на новоизбрания украински президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, който се захваща с трудната задача да се опита да възстанови реда в Украйна. Обама ще се срещне с Порошенко при посещението си в Полша, а новият украински лидер също ще присъства на възпоменателните церемонии в Нормандия, отбелязва изданието.

Тази седмица на дипломация ще включва също така колебливи опити за протягане на ръка към Русия. Макар че няма предвидени официални срещи между Обама и Путин, руският лидер ще се срещне с Оланд, а проявите във Франция ще предложат възможност за контакти между представители на западни правителства и техните руски колеги, посочва "Файненшъл таймс".

Последвайте канала на

БТА
1956 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
У-У-У-У-А-А-А

2015.06.15 | 09:43

4
Чакам го, приготвил съм му банан.

2015.06.05 | 16:43

3
Не цензурирайте!

2015.06.05 | 14:06

2
Ясно,ще има срещи очи в очи между световни лидери,и то с намаляването на кризата.И защо ще има колебливи опити за протягане на ръка към Русия.Като са велики сили да го решат въпроса във вид на споразумения.Като граждани в Америка,Русия,Европа всички бихме искали Путин да опрости дълга на Украйна и да започнат на чисто.Да не плащат на Русия.Но това пък дали щеше да го направи и ОБАМА И ЕС.Едва ли!Тогава на масата!

2015.06.05 | 14:06

1
Do nomer 1 : 4ove4e, tova, koeto o4akvash e mnogo naivno !!!Tuk ne e vuprosut za plastaneto na smetkite. USA iska Hegemonija v Evropa. Evropeizite kleknaha. Ostana Rusia. Kak ??? Prevrat v Ukraina i Genozid nad Rusnazite.Studena voina s Rusia, dokato im padne v ruzete.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини