В. Файненшъл таймс: Битката за председател на ЕК ще е дълга

  • 29 май 2014 09:41

  • 1448
  • 0
В. Файненшъл таймс: Битката за председател на ЕК ще е дълга
©

Брюксел се готви за месеци на трудни преговори за определяне на новия председател на Европейската комисия, след като кандидатурата на сочения за фаворит за поста Жан Клод-Юнкер се сблъсква със съпротива, а за момента няма друг подходящ кандидат, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Служители от Европейския съюз казаха, че има все по-големи опасения от конфронтация между европейските министър-председатели, които се отнасят с резерви към кандидатурата на бившия люксембургски премиер, и новоизбрания Европейски парламент, който настоява да играе важна роля при определяне на председателя на ЕК. Изгледите за продължителна и тежка битка за това кой да заеме висшия пост в ЕС са особено неприятни в момент, когато общността се мъчи да реагира на резултатите от европейските избори, на които силно се представиха евроскептичните партии, отбелязва изданието.

Тревога в ЕС буди не само възможността за продължителна битка за председателския пост на ЕК, но и липсата на алтернатива на кандидатурата на Юнкер. Някои служители от ЕС продължават да изказват предположения, че ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 може да се окаже изход от безизходицата като единствения жизнеспособен кандидат, който е в състояние да спечели подкрепата на всички страни. В Париж обаче настояват, че френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 не би се съгласил Лагард да оглави ЕК, тъй като нейното оставане начело на МВФ е изключително важно за Европа, посочва "Файненшъл таймс".

Лидерката на френския Национален фронт Марина Льо Пен започна кръстоносния си поход в леговището на "чудовището Брюксел" за създаване на съюз от крайнодесни формации в Европа, пише американският в. "Ню Йорк таймс". Льо Пен, чиято антиевропейска партия победи на евроизборите утвърдените политически сили във Франция, каза, че нейната мисия е да изгради в ЕП коалиция от групи със сходни възгледи, която да попречи на задълбочаването на европейската интеграция и да възстанови властта на отделните национални държави, посочва
изданието.

Льо Пен има подкрепата на още четири крайнодесни партии - холандската Партия на свободата, Австрийската партия на свободата, италианската Северна лига и белгийската Влаамс беланг. Тя обаче се нуждае от представители на още две страни, за да сформира парламентарна група. Съгласно европейските правила подобна група трябва да включва най-малко 25 евродепутати от седем различни държави членки, отбелязва британският в. "Гардиън".

Последвайте канала на

БТА
1448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини