Спряха коридата в Мадрид

  • 23 май 2014 09:00

  • 2793
  • 0
Спряха коридата в Мадрид
©

Биковете разбиха матадорите с 3:0, съобщават испанските медии. За пръв път от 35 години в испанската столица Мадрид беше отменена борба с бикове. Коридата на арената „Лас Вентас” във вторник беше прекъсната, след като животните нанесоха сериозни травми на трима матадори, пише "Монитор".

Това се случи на празника на Сан Исидоро, смятан за най-голямото събитие в годишния календар на кървавото зрелище и наричан от Хемингуей „световно първенство по бикоборство”.

Според традицията във всеки тур матадорите убиват по два бика, но този път не остана кой да излезе срещу последните животни.

Най-напред на арената излезе бикоборецът Давид Мора. Той и пострада най-тежко - бикът, тежащ половин тон, го премаза и го промуши на три места с рогата си. Мора беше изнесен на носилка в тежко състояние и се наложи да му се направят няколко спешни операции.

След Мора на арената се появи Антонио Назаре. Той набързо умъртви животното, наранило колегата му, но когато дойде време да се докаже пред собствен бик, бързо напусна бойното поле и се отправи към болницата с една рана.

Последният оцелял матадор - Хименес Фортес, трябваше да защити честта на професията, но след като неговият бик го разнесе из въздуха на върха на рогата си, се наложи и той да потърси лекарска помощ.

Така с останалите четири бика, които чакаха реда си, просто не остана кой да се бие.

Всяка година в Испания се провеждат около 2000 такива игри. Противниците на коридата я наричат варварско зрелище. В страната обаче има и много фанатизирани нейни фенове, сред които е и премиерът Мариано Рахой. За тях коридата е древно изкуство, дълбоко вкоренено в националната история.
Безкръвната алтернатива

В Испания все по-голяма популярност намира безкръвната алтернатива на испанския традиционен спорт. Докато матадорите забиват копия и саби в телата на своите жертви, това, което правят „рекортадорите”, напомня повече на акробатично шоу. Целта на участниците е да избягват опасните рога на животните, като го правят по най-зрелищен и рискован начин. Самата дума „рекортадор” означава „подстригвач” - заради опасната близост между човека и разярения бик.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2793 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини