Латвия реже разходите на властта

  • 20 май 2014 15:27

  • 633
  • 0
Латвия реже разходите на властта
©

Латвийският премиер Лаймдота Страуюма обяви война на корупцията и заяви, че не е допустимо чиновниците да харчат бюджетни пари с лека ръка, предаде Делфи.

По този начин ръководителят на правителството в Рига реагира на доклада на сметната палата в балтийската държава. Документът посочи, че харчовете на чиновниците за административни нужди през 2013 г. са нараснали с 4,4 млн. и са достигнали 23,7 млн. евро.

"Искам да кажа на всички чиновници – това е недопустимо. Никакви мероприятия не трябва да бъдат провеждани с парите на данъкоплатеца. Това не е било морално нито преди кризата, нито е морално сега. Бюджетът не е достигнал нивата отпреди кризата и ето защо няма възможност да се използват държави пари", каза Страуюма.

По данни на органа за финансов надзор 94 държавни служби са похарчили най-малко 1,48 млн евро за представителни разходи, събирания, съвещания, конгреси и други мероприятия. Разходите на семинарите се оказали същите, каквито и за посрещане на чуждестранни политици. Така например съдии са провели семинар в средновековен замък, като всеки участник е струвал на данъкоплатеца 171 евро.

От бюджета също така са били плащани маратони, скъпи подаръци, турнири по боулинг, екзотични цветя и други скъпи глезотии. Голяма част от подаръците са били закупувани не по обществени поръчки, а чрез близки до служителите фирми.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
633 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини