Доскорошен рапър вдъхновява германските ислямисти

  • 06 септември 2011 12:21

  • 1626
  • 0
Доскорошен рапър вдъхновява германските ислямисти
© Internet

Германски рапър се превърна в източник на вдъхновение за ислямистите, съобщава в. "Фигаро".

Рапърът Дезо Дог, чието истинско име е Денис Мамаду Кусперт, е вдъхновил извършителя на атентата срещу американски военни на 2 март на летището Франкфурт. Тогава косовският ислямист Арид Ука нападна автобус, превозващ американски военни, завръщащи се от мисия в Афганистан. В атентата загинаха двама американски военнослужещи, а трима бяха ранени.

Процесът срещу косовския ислямист започна миналата седмица и в съдебната зала той призна, че е действал под влиянието на рапъра Дезо Дог. Дезо Дог неотдавна беше осъден за незаконно притежание на оръжия, след като полицията откри в дома му големи количества муниции.

От година Дог беше скъсал с рапа и се беше преориентирал към радикалния ислям. Той започна да се нарича Абу Малик и да качва видеозаписи в профила си във Фейсбук, призоваващи към джихад. Преди атентата от 2 март той качил видеозапис, на който се вижда как мюсюлмански жени са изнасилвани от мъже с американски военни униформи. Именно това тласнало косовския ислямист да атакува военните на летището във Франкфурт.

В интервю за в. "Ню Йорк таймс" по-рано тази година бившият рапър разкри възхищението си към молла Омар. Той призна, че е решил да скъса с рапа под влиянието на Пиер Вогел, бивш боксьор, който после стана салафистки проповедник Абу Малик е член на германската радикална ислямистка група Истинска религия. Това лято той се прочу с видеоклип, посветен на Осама бин Ладен. Малко след това германските власти конфискуваха паспорта му, за да му попречат да отиде в Пакистан.

Абул Малик - някогашният Дезо Дог - е роден в семейството на ганаец и на германка. Първо е бил член на берлинска престъпна банда. Прекарал е няколко пъти в затвора за трафик на дрога, преди да се посвети на рапа. След като се отказа от рапа и се захвана с ислямизма, полицията всячески търсеше как да го прати в затвора, за да не тласка други екстремисти към атентати. Откривайки мунициите в дома на Абу Малик, полицията се надява, че поне за известно време е неутрализирала вредното въздействие на бившия рапър.

Последвайте канала на

БТА
1626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини