ЕС отпуска 1 млрд. евро помощ на Украйна

  • 14 април 2014 19:55

  • 1512
  • 3
ЕС отпуска 1 млрд. евро помощ на Украйна
© Getty Images/Guliver

Външният министър Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, участва в състоялия се днес в Люксембург Съвет "Външни работи", който одобри ключови мерки за оказване на икономическа и финансова подкрепа на Украйна, съобщи пресслужбата на МВнР.

Прието бе решение да се отпусне 1 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна с цел да се насърчат структурните реформи и да се подпомогне икономическата стабилизация на страната. Като конкретна мярка за подпомагане на украинската икономика Съветът одобри скорошното въвеждане на временни едностранни търговски преференции за достъп на украински стоки до европейския пазар. От края на месец април 2014 г. ще отпаднат половин милиард евро годишно мита и такси, с които понастоящем се облагат 94.7% от промишлените стоки и 100% от земеделската продукция, внасяни в ЕС от Украйна.

Съветът приветства решението на ЕК за създаване на специална група за подкрепа на Украйна, която да съдейства за извършването на важни структурни реформи, които да затвърдят европейската перспектива на страната. Сред основните приоритети остава подписването на останалата част от Споразумението за асоцииране, включително и за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна. Очакванията са това да стане на Европейския съвет през юни 2014 г. Министрите на външните работи на страните от ЕС насърчиха Украйна да продължи с политическите реформи, като гарантира приобщаването и защитата на правата на националните малцинства и тяхното представителство в държавните институции. Провеждането на свободни, честни и приобщаващи избори е от ключово значение за стабилизацията и осъществяването на мирен преход в страната.

Обсъдено бе и актуалното развитие на обстановката в Украйна. Съветът осъди действията на въоръжени лица в Източна Украйна и призова за прекратяване на опитите за дестабилизиране на страната, като подчерта необходимостта от търсене на мирно решение по пътя на диалога. Потвърдена бе твърдата и последователна позиция на ЕС за непризнаване на анексирането на Крим и подкрепата за единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Министър Вигенин подкрепи предложението в текста на заключенията да се включи призив към Русия да се дистанцира от последните събития в Източна Украйна и да допринесе за стабилизиране на ситуацията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1512 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
нее важно

2014.04.17 | 12:13

3
хахах стана напечено и развързаха чувала искат да купят народа с хартия без покритие ама мина тая путин ще я разкъса тая украйна и за европа ще остане само мързеливата и пропаднала морално западна част че и тооллкова няма да им даде путята иначе без путя не виждам да ги чака нещо хубаво украйнците

2014.04.17 | 12:12

2
Нямам нищо против Украйна да влезев ЕС,но... защо тези са с превилегии?Защо им се помага,а малка България,която има спешна нужда от помощ и отдавна е в ЕС е дискриминирана заедно с Румъния,защо и цяла Европа да страда от санкции,вкл.БГ?Защо ограничават чрез разни закони миграцията,заселването на населението от централноевропейските държави вкл. България+Румъния на Запад, а ще пускат разбойниците от Украйна и я облекчават с митата?Не е честно.И ако не са централноизточноевропейците,Западна Европа ще се превърне в арабски свят,командвана от изостанал Шериат,защото населението на европейците застарява,без да нараства.
petar ivanov pz

2014.04.17 | 12:12

1
da si evropec ne e sramno no kazetemi kak shte opravdaete tezi 1 milat za kiev ot kade nakade za 1 mesec zasluzixa pove4e ot nas bulgarite,izrodi sa vsi4ki v bruksel pedali

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини