Германия дава двойно гражданство на децата с родител чужденец

  • 27 март 2014 21:44

  • 2290
  • 1
Германия дава двойно гражданство на децата с родител чужденец
© Getty Images/Guliver

Консервативният блок на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е негов партньор в правителството, се споразумяха за разширяване на възможността за предоставяне на двойно гражданство на децата на германци и чужденци, предаде Франс прес.

Споразумението предвижда децата на такива двойки, родени във Федералната република, да имат и германско гражданство в добавка към гражданството на родителя чужденец от страна извън Европейския съюз, ако са живели 8 години в Германия или са посещавали училище там поне 6 години, включително, ако са получили професионално или университетско образование  германска образователна институция.

Въпросът за двойното гражданство на децата на германци и чужденци беше едно от изискванията на ГСДП за участие в правителствената коалиция.

Мярката ще има най-голямо значение за децата на турски граждани в Германия, посочва Франс прес. Тя ще сложи край на принципа, който задължаваше лицата с един чуждестранен родител, родени след 1990 г. и притежаващи двойно гражданство, да изберат преди навършване на 23-ата си година кой от двата паспорта да запазят.

Според съобщение на министерството на вътрешните работи законопроектът за двойното гражданство ще бъде внесен колкото е възможно по-скоро за разглеждане от кабинета, така че да може да влезе в сила още през тази година.

В Германия живеят около 3 милиона турци, което ги прави най-голямата турска общност извън границите на Турция. Общият брой на чужденците, живеещи във Федералната република е над 10 милиона.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2290 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Важно!

2014.03.28 | 22:20

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените!!! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини