ЕП отпусна още пари за бежанците

  • 13 март 2014 16:31

  • 1022
  • 0
ЕП отпусна още пари за бежанците
© Булфото

Страните от Европейския съюз ще разполагат с повече средства за подобряване на системите си за предоставяне на убежище и за интеграция на емигрантите, след като в четвъртък Европейският парламента подкрепи новия Фонд "Убежище, миграция и интеграция" за следващите 7 години.

В одобрения документ са изброени и минималните суми, които всяка страна от Европейския съюз ще може да получи за тези политики. Депутатите приеха и новия Фонд за вътрешна сигурност, предназначен да подобри наблюдението на границите и полицейското сътрудничество.

Фонд "Убежище, миграция и интеграция" ще разполага с общ бюджет от 3,1 милиарда евро за периода 2014—2020 г. Поне 20% от 2,4 милиарда евро, които страните членки могат да получат от фонда (746 милиона евро са предвидени за програми на ЕС и други действия) трябва да бъдат изразходвани за мерки в подкрепа на законната миграция и за насърчаване на ефективната интеграция на емигрантите.

Държавите членки ще бъдат задължени да разпределят най-малко още 20% от средствата за мерки за предоставяне на убежище. Страните от ЕС ще трябва да предоставят детайлни обяснения ако искат да отделят по-малко средства за тези мерки. Онези държави-членки, които имат структурни проблеми в областта на настаняването, инфраструктурата и услугите обаче не могат да отделят по-малко от 20 % за мерки, свързани с предоставянето на убежище.

Депутатите успяха да засилят солидарността между страните членки в предоставянето на убежище. Страните от ЕС ще могат да получават финансиране от фонда „Убежище, миграция и интеграция“ ако приемат бежанци от други държави членки или от страни извън ЕС. Страните членки, приемащи лица, търсещи убежище в рамките на програмата за презаселване на ЕС ще могат получат еднократна сума в размер на € 6000 евро за всяко презаселено лице. Сумата може да нарасне до 10 000 евро, ако става въпрос за лица в неравностойно положение или лица, идващи от приоритетните области (като Сирия или Украйна).

Въпреки това, членовете на ЕП не смятат, че това е всичко, което може да бъде направено. Те са склонни да проучат всички възможни средства, предоставени от Договорите, като например член 80 от Договора от Лисабон, за да се гарантират, че в бъдеще ще бъдат въведени допълнителни мерки за солидарност.

Общият бюджет на Фонда за вътрешна сигурност (ISF) за периода 2014—2020 г., предназначен да подобри граничния контрол и предотвратяване на престъпността, ще бъде 2,8 милиарда евро. Тези средства ще бъдат използвани за изграждане на инфраструктура, необходима на граничните контролно-пропускателни пунктове и за наблюдение на границите. Този фонд също така ще финансира и изграждането на IT- системи, отговарящи на изискванията на Европейската система за наблюдение на границите (EUROSUR), както и действията, насочени към ефективно управление на миграционните потоци, обработка на заявленията за визи и за консулско сътрудничество.

По линия на инструмента за финансова подкрепа за полицейско сътрудничество, предотвратяване и борба с престъпността и управлението на кризи през следващите 7 години ще бъдат отпуснати общо един милиард евро, които ще се използват главно за превенция на престъпността, борбата с трансграничната, тежката и организираната престъпност, включително тероризма и засилване на сътрудничеството между правоприлагащите органи на национално и европейско ниво.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1022 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини