Италианският премиер се обяви против "Европа на счетоводителите"

  • 10 март 2014 09:29

  • 1900
  • 0
Италианският премиер се обяви против "Европа на счетоводителите"
© gettyimages

Италианският премиер Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва се обяви срещу "Европа на счетоводителите", която рискува да насърчи политическите популисти, предаде АФП.

"Европа за нас са Алтиеро Спинели (италиански политик, застъпник на европейската интеграция), италианският министър-председател Алчиде Де Гаспери смятан за един от основателите на Европейския съюз и Конрад Аденауер (първият канцлер на Германия след Втората световна война и застъпник за образуването на ЕС). Днес обаче оставаме с впечатлението, че тя се състои единствено от усърдни счетоводители, които ни казват какво да правим", каза Ренци, който на 39-годишна възраст е най-младият лидер в Европейския съюз. "Ако ние не се променим, следващите избори ще бъдат спечелени от популистите", допълни министър-председателят, който дойде на власт на 23 февруари със смела и енергична програма на мястото на Енрико ЛетаЕнрико Лета Енрико Лета – италиански политик, роден на 20 август 1966 г. в Пиза. Завършва политология през.

"В интерес на нашите деца е, освен да привеждаме в ред сметките си, да покажем, че ЕС е в състояние да води обща външна политика", добави той. Запитан за Украйна, Ренци каза, че Рим има еднакви позиции с тези на Германия и Франция. Трябва да поискаме настойчиво от Русия да зачита международните правила и граници, "без да изпуска нишката на диалога ", добави той. "Би било абсурдно да се върнем двайсет и пет години назад към Студената война."

Във вътрешен план новият италиански премиер съобщи, че правителството планира да намали данъците за тези, които печелят по-малко от 1500 евро на месец, и да реформира системата за социална защита.

Последвайте канала на

БТА
1900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини