Обстановката в Косово в центъра на Обединените нации

  • 29 август 2011 07:31

  • 654
  • 0
Обстановката в Косово в центъра на Обединените нации
©

Съветът за сигурност на ООН се събира на заседание, посветено на обстановката в Косово.

На него ще бъде представен редовният тримесечен доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, но акцентът ще падне върху кризата в северно Косово.

Тя избухна на 25 юли, когато Прищина се опита да разположи свои митничари и полицаи на граничните пунктове със Сърбия, за да контролират спазването на търговското ембарго върху продуктите, внасяни от Сърбия.

Сръбският външен министър Вук Йеремич очаква заседанието да бъде много тежко, имайки предвид противоположните позиции на страните членки на този орган по текста на предложеното от Русия съобщение.

В изявление за ТАНЮГ обаче той подчерта, че очаква мнозинството в Съвета за сигурност да подкрепи сръбската позиция. „Засега няма консенсус по текста на предложеното съобщение, но ще продължим да правим всичко, за да го постигнем”, заяви Йеремич.

Русия предложи проект за съобщение, в което Прищина се осъжда заради решението да приложи сила и се иска ситуацията да се върне в предишното положение, преди употребата на сила.

Иска се също всички международни фактори в Косово, т.е. мисиите, включително ЕУЛЕКС и КейФОР, да се придържат стриктно към мандата, който имат на основата на резолюция 1244.

Последвайте канала на

654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини