Френският милиардер влезе в ареста за корупция

  • 19 февруари 2014 20:30

  • 1146
  • 1
Френският милиардер влезе в ареста за корупция
© Getty Images/Guliver

Френският милиардер и сенатор Серж Дасо (88 г.) бе арестуван и разпитан заради финансовите измами, предаде АФП.

Дасо, собственик на едноименния производител на изтребителите “Мираж” и “Рафал”, е заподозрян в афера с купуване на гласове.

Задържането му стана възможно, след като миналата седмица Сенатът свали имунитета му.

Разследващите подозират Дасо в създаването на добре смазана система за търговия с гласове, повлияла на изхода от местните избори през 2008 г., 2009 г. и 2010 г. Вотът през 2008 г. дори бе анулиран, след като бяха установени плащания на избиратели.

На следващите избори за кмет бе избран съратникът на Дасо - Жан-Пиер Бехтер, който и в момента е начело на Корбей-Есон. Бехтер вече бе обвинен в купуване на гласове.

Полицията разполага с показанията на поне двама души, получили пари, за да пуснат правилната бюлетина. Те разказват, че подкупвани били предимно избиратели от бедни семейства с имигрантски корени. Освен пари в брой, получавали и настаняване в общински жилища или финансирани от местните власти шофьорски курсове, след които ги уреждали на работа в общината. Заради това Дасо може да бъде обвинен и в злоупотреба с публични средства.

Той е разследван и за пране на пари. Засечени били преводи на пари между Франция и Ливан, единият от които на тлъстата сума от 18 млн. евро. Предполага се, че тези пари може да са използвани за купуване на гласове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1146 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2014.02.19 | 21:19

1
"Both his parents are of Jewish heritage but later converted to Roman Catholicism".Тоя е като македонците-чисто нов католик с разрешение да граби. Защо всички чифути са или убийци или крадци?

Добави коментар

Водещи новини