Бан Ки Мун все още вярва в Женева-2

  • 19 февруари 2014 09:24

  • 770
  • 0
Бан Ки Мун все още вярва в Женева-2
©

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун все още вярва, че мирната конференция за Сирия "Женева 2" е правилният път за решаване на кризата, предаде АП.

Той не е променил позицията си въпреки трудностите и неуспеха й засега. Това се казва в изявление на неговия говорител Мартин Несирски.

Бан Ки Мун не е изненадан от развоя на събитията. Според него е нормално страните в конфликта да срещат трудности в преговорите.

За него, тази конференция е начало на труден процес за решаване на 3-годишна криза. Той се надява управляващи и опозиция да не се откажат от мирните преговори и те да продължат до успешен край.

Вторият кръг от сирийските преговори в Женева завърши без да се постигне споразумение за нова дата и нова среща, заяви по-рано специалният посланик на ООН и Арабската лига за Сирия Лакхдар Брахими.

По думите му основният проблем е, че правителството на Сирия отново отказа да преговаря за съставяне на преходно правителство, което да включва двете враждуващи страни.

Според него, ако двете страни подновят преговорите, първо те ще обсъдят насилието и тероризма, а след това формиране на преходно правителство.

Западът обвини Асад за провала на "Женева 2", а сирийските власти - Израел и САЩ. Известно е, че западните лидери настояват президентът Башар Асад да напусне поста си и подкрепят опозицията. Русия е съюзник на сирийския президент и настоява по време на преговорите въпросът за смяната на управлението да не бъде обсъждан засега.

Повече от 140 хиляди души, включително над 7 хиляди деца, са убити от началото на конфликта в Сирия, обявиха от Сирийския център за човешки права.

Не се знае съдбата на 180 хиляди души.

Последвайте канала на

Весела Найденова
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини