ЕС наложи ограничения за швейцарски учени и студенти

  • 17 февруари 2014 13:12

  • 2062
  • 2
ЕС наложи ограничения за швейцарски учени и студенти
©

По-малко от седмица, след като страните от ЕС призоваха Швейцария да спазва задълженията си по договорите за свободното движение на хора, Брюксел обяви, че замразява преговорите с Берн за сътрудничество по две трансгранични образователни и научноизследователски програми.

До момента ЕС и Швейцария водеха преговори за обмен на студенти по образователната програма "Еразъм" и учени в рамките на изследователската програма "Хоризонт 2020".

Основен мотив на 28-те да прибегнат до крайната мярка, бе решението на властите в алпийската конфедерация да откажат подписването на протокола за свободен достъп на хърватски граждани до швейцарския трудов пазар, което бе обявено през почивните дни.

"Свободното движение на хора между ЕС и Швейцария е основен принцип, който не може да бъде поставян под въпрос. Ето защо преговорите по образователните и научни програми се отлагат, докато Швейцария не подпише протокола за отпадане на миграционните ограничения с Хърватия", заяви говорителят на Европейската комисия Джо Хенън.

На 9-и февруари Швейцария подкрепи ограничаването на имиграцията, включително и на тази от ЕС, след като 50,3% от гласувалите на референдум по темата се обявиха "за" мерките против притока на чужденци.

След решението, ще бъдат въведени годишни квоти за имигранти, чийто брой ще бъде намален драстично. Към днешна дата броят на чужденците в Швейцария е надхвърля 23% от общия брой на населението.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2062 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.02.18 | 21:17

2
То от Еразъм полза никаква, прави са швейцарците

2014.02.18 | 21:17

1
Швеицарците нарушават граждянските права на ЕС, ХА ХА ХА ХА ХА.

Добави коментар

Водещи новини