Германският аграрен министър предлага оставка заради скандал

  • 14 февруари 2014 14:48

  • 1096
  • 0
Германският аграрен министър предлага оставка заради скандал
©

Германският министър на селското стопанство Ханс-Петер Фридрих изрази готовност да подаде оставка, в случай че прокуратурата започне разследване срещу него за огласяване на секретна информация, съобщи ИТАР-ТАСС.

Министърът, който е от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, заяви това в декларация, която бе разпространена в Берлин днес от негов говорител. Избухналият скандал е свързан с делото срещу депутата социалдемократ от Бундестага Себастиан Едати, заподозрян, че е пазил в компютъра си видеоматериали с детска порнография. Фридрих научил за започването на следствието срещу Едати през октомври м.г., когато бе вътрешен министър, и уведомил лидерите на неговата партия - ГСДП, за което сега е подложен на критики. "В онзи момент, предавайки информацията на председателя на ГСДП Зигмар Габриел, аз действах честно и по съвест. Бях убеден, че действията ми са правилни от гледна точка на политиката и правото. Ако прокуратурата стигне до друг извод и започне следствени действия, ще се откажа от поста си", казва Фридрих в декларацията. По това време ГСДП бе в преговори с ХДС за съставяне на управляваща коалиция.

44-годишният Едати подаде оставка миналата седмица, позовавайки се на здравословни причини. В страницата си във Фейсбук той отрече да е притежавал детска порнография, съобщи Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини