Белгия оставя пушачите на мира

  • 12 февруари 2014 11:08

  • 1820
  • 1
Белгия оставя пушачите на мира
© gettyimages

Властите и обществеността в Белгия са по-скоро против въвеждането на допълнителни ограничения за пушачите, показват проучвания на мненията, поместени в местните медии.

Темата е разисквана на фона на решението на Великобритания за въвеждане на забрана за пушене в автомобили, в които се вози дете. В Белгия подобен закон не е на дневен ред, пушенето на обществени места е едно, а в автомобила или у дома - друго, тъй като това е частна собственост, пояснява министерството на здравеопазването. Двете най-големи местни организации на автомобилистите са решително против. Според тях не е редно да се налагат забрани, чието спазване е трудно проследимо. По тяхно мнение би било далеч по-добре хората да получат повече информация за опасностите за пасивните пушачи. Според тях в случая става въпрос за здравето, съответно решението да се пуши, или не, е лично.

Единствено представител на средите, водещи кампании за борбата с рака, е на друго мнение. Той цитира данни, според които концентрацията на раковообразуващи частици в купето на автомобила на пушач е 27 пъти по-висока, отколкото в неговото жилище. Експертът предлага да се забрани пушенето в автомобили, не само в които има деца, а където изобщо пътува втори човек.

Белгия въведе пълна забрана на пушене на закрити обществени места в средата на 2011 година. За 2013 г. бе отчетено, че в нарушение са били заловени и глобени 1500 собственици на заведения и 1050 клиенти. При извършени 7000 проверки в цялата страна са били наложени 2590 глоби. Една четвърт от глобените са били заловени "на местопрестъплението". Глобите за нарушителите са поне 160 евро, ако са клиенти, а съдържателите на заведения биват наказвани да платят 475 евро.

Последвайте канала на

БТА
1820 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
жопо

2014.10.16 | 12:30

1
тези ингилизи вече отиват яко да се насират ,също като брюкселските чиновнически гъзове, чудят се какво да измислят , браво на белгийците , а и на швейцарците за вота им преди седмица...

Добави коментар

Водещи новини