ЕС и Швейцария пред развод?

  • 10 февруари 2014 07:31

  • 4253
  • 6
ЕС и Швейцария пред развод?
©

Европейският печат се пита за последиците от успеха на произведения вчера референдум в Швейцария за ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на споразумението с Европейския съюз за свободно движение и по-конкретно за отношенията между Конфедерацията и ЕС, предаде Франс прес.

Френският делови ежедневник "Еко" пише за "резултат с трудни за прогнозиране икономически последици". "Швейцарците ще затворят границите", отбелязва левият френски вестник "Либерасион". На страниците на изданието, френският политолог Жан-Ив Камю обяснява резултата на първо място с "икономическия егоизъм".

Консервативният германски вестник "Велт" пише, че Швейцария ще трябва да преразгледа близките си отношения с ЕС. Няма как нещата да продължат както досега, предупреждава изданието и подчертава, че дясната популистка Швейцарска народна партия (ШНП), която инициира референдума, "ще научи колко е трудно да се отделят положителните аспекти от двустранните договори с Брюксел от нежеланите аспекти".
Друг германски вестник, левоцентристкият "Берлинер цайтунг", проявява по-голямо разбиране към резултата от референдума: "Онези (германци), които се подиграват на страха (на швейцарците) от чужденците, би трябвало най-малкото да помислят над факта, че в Швейцария, делът на чужденците, който възлиза на 23 процента от цялото население, е близо три пъти по-висок от този в Германия."

"Швейцарците (казват) на европейците: Вън!", гласи провокативното заглавие на белгийския френскоезичен ежедневник "Соар". Изданието отбелязва, че двустранните споразумения между Швейцария и ЕС са били "изпратени на гилотината" с разлика от само 19 516 гласа при общо 3 милиона избиратели (резултатите са много близки, като швейцарците одобриха ограничаването на имиграцията с нищожно мнозинство от 50,3 процента).

"Този резултат ще принуди Европейския съюз да преосмисли близките си отношения с Швейцария и да сложи край на свободното движение на хората, което е в сила от 2002 г.", коментира испанският левоцентристки вестник "Паис". Той прогнозира сериозна политическа криза между ЕС и Конфедерацията. Според "Паис" това е най-лошият възможен резултат за повечето швейцарски политици и компании. В по-общ план изходът от референдума отразява надигането на популистки и ксенофобски настроения в цяла Европа три месеца преди изборите за Европейски парламент, коментира изданието.

Друг испански вестник, консервативният "А Бе Се", също пише, че резултатът излага на опасност отношенията между Швейцария и ЕС.

Последвайте канала на

БТА
4253 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
1234

2015.05.19 | 16:28

6
ЕС умира. Щом и банкерите им показаха среден пръст нещата са ясни. И да отбележим че в случая не става дума за предпазване от бедни българи и румънци а от бедни германци и италианци

2014.02.10 | 22:17

5
Швейцарци те са уникално богати и умни наследници на Германците напълно е нормално да предвидят мерки за тази цел те най вероятно ще се отделят от EU
Краси

2014.02.10 | 20:19

4
Ми те никога не са били в EU

2014.02.10 | 20:17

3
Държавите,които приемат ЕС-граждани,имат нужда от млади и работоспособни за икономиката си,следят как се интегрира поколението им.След това се преценява ползата и вредата от новите граждани.Криминално проявените и безработни се обявяват за неспособни на интеграция и ги връщат обратно.
анонимният

2014.02.10 | 19:52

2
Прави са хората на тях им е писнало от помяри като нас и румънците.То няма работа за швейцарците па камоли за имигрантите.Много държави ще последват тяхният пример.ЕС се разпада и по умните напускат кораба докато все още не е потънал.
РЕГУЛАТОР

2014.02.10 | 19:51

1
Напредват работите за разпадане на ЕС и прекратяване циганизацията на Европа. Това е закономерност,която не може да бъде спряна. ЕС ще превърне много хора,които не заслужават в просяци.

Добави коментар

Водещи новини