Шефът на британското електронно разузнаване хвърля оставка

  • 29 януари 2014 10:47

  • 1544
  • 1
Шефът на британското електронно разузнаване хвърля оставка
©

Шефът на британското електронно разузнаване GCHQ - 53-годишният сър Иън Лобан, излиза в оставка. Външното министерство на кралството потвърди днес, че в края на годината той ще напусне поста, предаде ИТАР-ТАСС.

При все това външнополитическото ведомство, чийто ръководител отговаря за тайните служби, настоява, че кадровото решение няма нищо общо с разкритията на бившия сътрудник на ЦРУ на САЩ Едуард Сноудън, засягащи различни програми за шпионаж. Оставката на шефа на тайната служба, озовала се в центъра на британската шумотевица около публикациите за "случая Сноудън", е планирана отдавна. Вече се търси "подходящ приемник", заяви говорител на Форин офис. Лобан оглавява британското електронно разузнаване от 2008 г. Миналия ноември той и колегите му - шефът на контраразузнаването МИ-5 Андрю Паркър и на външното разузнаване МИ-6 Джон Соуърс, заявиха на изслушвания в парламентарна комисия, че Сноудън е накърнил сигурността на Великобритания. Те отхвърлиха обвиненията, че британските разузнавания шпионират всички жители на страната. Лобан увери, че неговата служба следи единствено терористи и други престъпници, напомня агенцията.

Според нови публикации в британския в. "Гардиън" обаче тайните служби на САЩ и на Великобритания са събирали данни дори чрез невинни на пръв поглед електронни игри и по-специално чрез приложения за смартфони като най-популярната в тази сфера игра Angry Birds, инсталирана от общо 1,7 милиарда потребители на техните телефони. Западните разузнавания могат по този начин да получават информация за местонахождението на абоната, имената и адреса му, контактите му в различни мрежи, снимките, които прави, и за личните му предпочитания в частния живот, посочват наблюдатели според ИТАР-ТАСС.

Колегата на Лобан от американската Агенция за национална сигурност и неговият заместник също излизат в оставка тази година, напомня "Гардиън". В британското електронно разузнаване работят 6000 души; то поглъща голяма част от общия бюджет на тайните служби в кралството, който достига 2 милиарда лири - 3,3 милиарда долара годишно, допълва агенцията.

Последвайте канала на

БТА
1544 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.01.30 | 12:27

1
PEDAL

Добави коментар

Водещи новини