"Икономист" за евродоклада за България: "Депресиращо четиво"

  • 23 януари 2014 16:51

  • 1787
  • 0
"Икономист" за евродоклада за България: "Депресиращо четиво"
© Getty Images/Guliver

"Депресиращо четиво" - под това заглавие британското списание "Икономист" коментира в статия публикувания доклад на Европейската комисия за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Списанието заимства израза от коментара на британския посланик в София Джонатан Алън за докладите.

Когато България и Румъния станаха членки на Европейския съюз през 2007 г., Европейската комисия наложи едно безпрецедентно условие, обичайно запазено за страни кандидатки за членство в ЕС: временен мониторинг на реформите в двете балкански страни, за които мнозина смятаха, че не са готови да влязат в блока.

Седем години по-късно, механизмът за сътрудничество и проверка продължава да действа, а ЕК не показва признаци, че скоро ще го прекрати, пише списанието.

В поредния си доклад в рамките на механизма, представен в сряда, Брюксел продължи да критикува България и Румъния за слабости в областта на законодателството, съдебната реформа и борбата с корупцията.

В доклада, който британският посланик в България Джонатан Алън нарече в Туитър "депресиращо четиво", комисията възприе видимо по-рязък тон към България, пише "Икономист". България не успя да реформира тромавата и неефективна правосъдна система и да се бори едновременно с корупцията и организираната престъпност, но по-обезпокоителното според Комисията е, че трите различни правителства, които се смениха откакто е бил публикуван предишният доклад през 2012 г., не можаха да изградят съгласие за това как да продължат реформите, посочва списанието.

В статията се цитират някои критични заключения в доклада относно реформите в правосъдната система и се отбелязва, че Комисията споменава някои скромни подобрения при определянето на висшите магистрати и преразпределянето на натовареността. Но както посланик Алън резюмира доклада в Туитър, това са "няколко малки стъпки напред и някои големи стъпки назад", отбелязва "Икономист".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини