Джон Кери оглави призивите за отстраняването на Башар Асад

  • 23 януари 2014 06:12

  • 934
  • 1
Джон Кери оглави призивите за отстраняването на Башар Асад
© Getty Images/Guliver

Мирните преговори между сирийския режим и опозицията (които доскоро се смяташе, че никога няма да се проведат) най-накрая започнаха, с което се появиха крехки надежди за прекратяване на най-кръвопролитния и най-продължителния конфликт от Арабската пролет, пише The Independent.

Бъдещето на президента Башар Асад винаги е било най-трудния въпрос, като опозицията и западните й поддръжници настояват той да се оттегли от властта. Делегацията на режима категорично отхвърли тази възможност, което навежда на мисълта, че преговорите могат да се провалят.

При закриването на вчерашната сесия държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че не е учуден от позицията на Дамаск, но подчерта, че има нарастваща тенденция за прекратяване на противопоставянето.

Президентът на САЩ Барак Обама и неговият руски колега Владимир Путин проведоха продължителен разговор на тази тема, а също така се предприемат "паралелни стъпки", които в момента не могат да бъдат разкрити, отбеляза Кери.

Последвайте канала на

Весела Найденова
934 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.01.23 | 16:55

1
да се досещам ли, че САЩ подкрепят терористите, щом им пречи Асад. а дали пзк нещо не им пречи в Украйна. а защо пзк да не им пречи и в Бзлгария. и да си ъададем взпроса / чии амбиции реалиъират САЩ.

Добави коментар

Водещи новини