Корумпиран банкер на Ватикана се крие в лудница от арест

  • 21 януари 2014 14:45

  • 1298
  • 0
Корумпиран банкер на Ватикана се крие в лудница от арест
©

Италианската финансова полиция връчи днес нова заповед за арестуване на монсиньор Нунцио Скарано, който се намира под домашен арест в град Салерно, в областта Кампания.

Според изтеклата информация срещу него е повдигнато обвинение в пране на пари и документна измама. Монсиньор Скарано е бивш служител на централната банка на Ватикана, която се нарича Администрация на имуществото на Апостолическия престол (АПСА). Тя изпълнява функциите на трезор, изплаща заплатите на ватиканските служители и със специално разрешение на ЕС от 1998 година може да емитира монети на обща стойност до 670 хиляди евро годишно. Прелатът (духовен сан, съответстващ на архиерей в Православната църква) бе арестуван миналата година по заповед на Римската прокуратура, която води срещу него дело за контрабанда на 20 милиона евро от Швейцария в Италия. Той прекара известно време в болница, след което беше поставен под домашен арест в Салерно.

Сега монсиньор Скарано е обвинен в реализиране на схема за събиране на фиктивни дарения с благотворителна цел, които са били прехвърляни чрез офшорни компании в сметки на негово име в Института за религиозни дела (ИОР), наричан популярно Ватиканската банка. Следствената хипотеза е, че прелатът е успял да събере над 5 милиона евро, които вместо за благотворителни дейности са били използвани за инвестиране в новосъздадени фирми за недвижими имоти.

Подследствени са общо 52 души. Мярка за неотклонение под домашен арест е приложена спрямо още един духовник - отец Луиджи Ноли, както и спрямо нотариуса Бруно Фрауенфелдер, на когото е наложена и временна забрана да упражнява професията. Заповедта за арестуване на монсиньор Скарано, издадена от прокуратурата в Салерно, постановява също налагането на запор върху сметките на негово име в ИОР. Италианската страна е отправила вече официално искане за изпълнение на международна съдебна поръчка на територията на Ватикана.

Ватикански източници, пожелали анонимност, опровергаха информацията, че служители на италианската финансова полиция са влезли в ИОР, за да изземат документи. Адвокатите защитници на монсиньор Скарано съобщиха, че той е получил шок при връчване на новата заповед за арест и те ще предприемат стъпки за настаняването му в психиатрична клиника.

Последвайте канала на

БТА
1298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини