Известен гръцки терорист изчезна от затвора

  • 07 януари 2014 12:35

  • 3291
  • 3
Известен гръцки терорист изчезна от затвора
©

Гръцките служби за борба с тероризма са приведени в състояние на повишена готовност, предаде РИА Новости.

Силовите ведомства в южната ни съседка бяха вдигнати на бойна нога заради изчезването на един от най-известните терористи в страната. Властите започнаха издирването на члена на лявата групировка "17 ноември" Христодулос Ксирос, който от 2003 г. излежава шест доживотни присъди. Ксирос е бил в отпуск от 1 януари, за да се види с роднините си, но е нарушил условията за пребиваването си на свобода. Вчера той не се явил в полицейски участък в Халкидики. Преди това Ксирос е бил шест пъти пускан да се види с роднините си и трябва да се върне в сряда. Полицията Халкидики и Солун вече е мобилизирана да търси левия екстремист. Извънредните мерки за сигурност са взети в района на в град Лариса, където наскоро бе хоспитализиран братът на Ксирос и също член на "17 ноември" - Савас.

Адвокатът Ксирос Франгискос Рангусис заяви по местна телевизия, че напоследък е изгубил връзка с клиента си и не може да интерпретира действията на подзащитния си. Юристът обаче не изключи неговият подзащитен да е взел политическо решение с оглед на революционните си възгледи на Ксирос.

Представител на правителството на Антонис Самарас посочи: Към терористите не трябва да се отнасяме като към обикновени затворници. От кабинета припомниха как преди няколко години изчезна освободеният под подписка анархист Никос Мазиотис, на който бяха повдигнати нови обвинения, сред които е и обстрелът на дома на германския посланик в Атина на 30 декември 2013 г.

"Революционната организация 17 ноември" е действала в Гърция след падането на военна диктатура през 1974 г. до 2002 г. На лявата групировка се приписват редица обири, атентати и 23 убийства на гръцки и чужди политици. По делото са осъдени 14 души.

Христодулос Ксирос има издадени 6 доживотни присъда и 35 години каторга за участие в 33 терористични акта, включително и шест убийства, взривове и грабежи. Брат му Савас има пет доживотни присъди и 25 година каторга за участието в 78 атентата, включително и пет убийства. Той е изстреля ракета по резиденцията на германския посланик в Гърция през май 1999 г. Братята и още 12 души бяха арестувани през 2002 г., припомня медията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3291 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
viva Che

2015.01.04 | 13:43

3
за едни терорист за други борец за свобода и справедливост така че по-ролека с определенията

2015.01.04 | 13:43

2
Да не се крие във вилата на някой наш големец дето има имение на Халкидики.
xemun

2015.01.04 | 13:43

1
крие се на Позитано двайсе ^^

Добави коментар

Водещи новини