Германски експерт: Имигрантите са полезни за икономиката ни

  • 03 януари 2014 09:06

  • 1415
  • 0
Германски експерт: Имигрантите са полезни за икономиката ни
©

Ползата от новите български и румънски трудови имигранти в Германия ще е по-голяма от евентуалните допълнителни социални разходи. Това заявява в интервю за Дойче веле Херберт Брюкер, експерт по миграционните проблеми в германския Институт за проучване на трудовия пазар.

До момента - преди да отпаднат ограниченията за румънци и българи на трудовия пазар в ЕС, те можеха да работят в Германия само сезонно или да получават професионално обучение в страната. Нормална работа си намираха единствено висшистите. Сега трудовият пазар е отворен за всички. Според нашите прогнози в Германия ще се изселят 100 000 до 180 000 души от България и Румъния. Повечето ще работят, ще плащат данъци и ще им се правят съответните удръжки. Доходите за германския държавен бюджет и плащаните социални осигуровки значително ще надхвърлят сегашните разходи за социални помощи, уверява специалистът.

Социални помощи получават в Германия 10 на сто от имигрантите, пристигнали от България и Румъния. Много по-нисък дял, отколкото сред идващите от други страни - при тях става дума за 16 на сто. Сред коренното немско население помощи получават 7,5 процента. Според мен броят на неработещите румънци и българи в Германия, които получават помощи, едва ли ще нарасне силно. Напротив - може да намалее заради новите възможности, предлагани от трудовия пазар, прогнозира Брюкер.

Естествено винаги ще има хора, които не работят и получават помощи. Това е проблем на отделни градове като Берлин, Дуйсбург, Дортмунд, Кьолн и др. Там положението е различно от ситуацията в Германия като цяло, уточнява експертът, цитиран на сайта на "Дойче веле".

Последвайте канала на

БТА
1415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини