Великобритания започва да се плаши и от македонците

  • 01 януари 2014 17:19

  • 2475
  • 8
Великобритания започва да се плаши и от македонците
© Getty Images/Guliver

Темата за вдигането в ЕС от днес на ограниченията на пазара на труда за българи и румънци е сред водещите за  британски издания.

Българите и румънците сега ще имат правото да поискат във Великобритания същите социални помощи и здравни грижи като  останалите европейски граждани. Британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. прокара план за въвеждане на тримесечно изчакване за  европейските мигранти, преди те да могат да поискат помощи за безработица. Но реформите на засягат работещите мигранти, които  ще искат пари от социалната система, твърди британският в. "Хъфингтън пост".

Британският в. "Дейли телеграф" съобщава, че въпреки ранните информации, че полети от Румъния и България за  Великобритания са претъпкани, няколко авиокомпании миналата нощ съобщиха, че все още имат свободни места за полетите си за тази  седмица. Изданието обаче открива нов проблем след вдигането на ограниченията за българите и румънците на трудовия пазар в ЕС.  Румъния и България, които са страни от ЕС, дават паспорти на граждани на страни, които не са от ЕС, като Молдова и Македония.

Историческите връзки означават освен това, че някои сърби, украинци и турци също могат да искат издаването на паспорти в  тези страни, което ще им позволи да работят където си поискат в ЕС. Някои оценки показват, че две трети от цялото македонско население от 2 милиона души може да поиска българско гражданство и по този начин де факто и европейско гражданство.  Официалните данни за 2012 г. показват, че над 22 000 македонци са поискали български паспорт, пише БТА.

В Македония средната работна заплата е една пета от средната работна заплата във Великобритания. Безработицата е 28  процента, което е три пъти повече от Великобритания. Социална Великобритания, готви се, ето те идват!, пише в. "Дейли експрес". Според първите прогнози най-малко 5000 българи и румънци ще дойдат в страната в първата седмица след вдигането на ограниченията, посочва изданието. Вестникът цитира конкретни примери на румънци, планиращи да заживеят във Великобритания.

В друга статия изданието упреква политическата класа за новата вълна от мигранти. Не бива да се упрекват гражданите на  България и Румъния, че прииждат в страната ни, след като нашето правителство разшири обхвата на безкрайната покана за гостуване  към тях, посочва вестникът.

Британски компании вече рекламират в Румъния 5000 работни места за готвачи, гледачи, лекари и дори за танцьорки на еротични танци, пише в. "Дейли стар". Рекламите са в сайта  Tjobs.ro. Френският в. "Монд" припомня, че вдигането на  ограниченията е породило негативни реакции и в Германия, където  партията на баварските консерватори, съюзник на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се,  свърза вдигането на ограниченията с повишен риск от размирици и  социални протести.

Сп. "Курие ентернасионал" в пространен анализ на румънския журналист Влад Епуреску подчертава, че най-яростните  публикации в британската преса срещу вдигането на ограниченията са до голяма степен лишени от основание. Изданието припомня, че  Ирландия, съседката на Великобритания, не е преживяла вълна от имигранти от България и Румъния, когато е вдигнала ограниченията за тях. В статията се припомня освен това, че въпросът за мигрантите от двете балкански страни се бърка с този за ромите.

В статията се акцентира, че британците винаги са били алергични към останалата част от Европа и че в навечерието на  европейските избори във Великобритания антиимигрантската риторика е имала успех, защото достъпът на българите и румънците до пазара на труда е бил представен като нещо, наложено на британците от Брюксел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2475 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
гошо

2014.09.03 | 17:48

8
МамиСата ви англосаксонска помиярска.

2014.09.03 | 17:47

7
е от тях има смисъл да ги е страх. сега като идат братята македонци и като почнат да откриват древни македонски артефакти в английската земя и ще трябва да сменяме цялата история
xaxaxaxa

2014.09.03 | 17:47

6
да го дух@т англетата и да го ядат сополив тия тъпи бозави прасета. скапани пед@ли, алкохолици и наркомани са те. Fuck UK!!!! Fuck the queen!!!! Чикиджии!!! УУУУУУУУУУУУУУУ

2014.01.04 | 15:23

5
Умрете от страх! Пристигаме на тълпи и ще ви залеем с "интелект" муахахаха!

2014.01.04 | 15:23

4
Виж от македонците имат основание да се плашат, щото тия са най-наглите и тъпи същества на планетата! Ама и ние сме гадно и продажно племе, за няколко стотоин лева рушвет, им раздаваме бг паспорти като рекламнои флайери.
.

2014.01.04 | 15:23

3
Много страхливи тез хангиличани бе,като обираха цял свят не ги беше страх,а сега ще се .......,че ще им отидат на гости 0.5 мил брат\'чеди,за да си приберат обратно откраднатото от Майка Индия...,ами ако отиде и Шака Зулу, не дай Боже и някой друг биритчед ? Какво ли ще стане тогава
Ханко Брат

2014.01.04 | 15:23

2
Сега 15мл.българи и 8мл.македонци ще яхнат конете,ще развеят конски опашки вързани за копията им и ще допрепускат до Англия да превземат кралството от вътре/като чели то вече не е превзето от арабеските и индиците/ще изядът жените и децата барабар с усигуровките им и така ще съсипят UK !?!?! Е няма по прости от рижите диви прасета от скалистия мрачен остров !!!

2014.01.04 | 15:23

1
kradlo angliysko pleme ste vi eb,a darjavata kradla mayka vi mrasna...samo deu.und fra.

Добави коментар

Водещи новини