Във Франция за пръв път присадиха механично сърце

  • 22 декември 2013 14:07

  • 2020
  • 0
Във Франция за пръв път присадиха механично сърце
©

Френската биомедицинска компания Carmat съобщи, че тази седмица успешно е било присъдено изкуствено сърце, способно да работи до 5 години. Операцията е била направена в сряда в Европейската болница "Жорж Помпиду" в Париж и според официалното съобщение всичко е минало без проблеми.

Монтирането на устройството е направено на мъж, който вече е в съзнание и разговаря с екипа в интензивното отделение, пише dnevnik.bg.

Марчело Конвити, ръководителят на Carmat, предупреди, че да не се прибързва с изводите само от едно присаждане, както и че резултатите все още са само от началната постоперативна фаза.

Механичната протеза е създадена да замени сърце на пациенти във финалната фаза на изчакване на естествен донор. Хиляди хора умират годишно по света, докато чакат подходящия орган. Други страдат от странични ефекти от трансплантация.

По оценки на Carmat около сто хиляди души в САЩ и Европа биха могли да се възползват от изкуственото сърце. Пазарната ниша за този продукт е изчислена на около 16 млрд. евро. Конкуренти на французите са американските SynCardia Systems и Abiomed.


SynCardia е единствената с одобрена подобна протеза от двете страни на Атлантика и вече има над 1200 присаждания. Според французите за успех на техния първи опит ще може да се говори, ако пациентът преживее поне 1 месец. Най-продължителният период, в който човек е живял с изкуствено сърце на SynCardia, е малко под 4 години.

Освен във Франция компанията Carmat има разрешение да постави своите сърдечни импланти в Белгия, Полша, Словения и Саудитска Арабия.

Конвити се надява да получи одобрение за целия ЕС в началото на 2015г.

Сърдечната протеза е дело на инженери от EADS, тежи близо 900 грама, (около три пъти повече от нормално човешко сърце) и се предполага, че в Европа ще струва между 140 и 180 хиляди евро.

Захранването е от външна литиево-йонна батерия, а повърхностите, които са в контакт с кръвта, са частично изработени от животинска тъкан, за да се намали риска от поява на съсиреци.

Засега има един модел на изкуственото сърце, който е с размери, позволяващи да се присади на 86% от мъжете, но само на 20% от жените. Компанията казва, че лесно може да разработи по-малък модел.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини