За пръв път. Дете на гастарбайтери става министър в Берлин

  • 16 декември 2013 12:59

  • 3226
  • 2
За пръв път. Дете на гастарбайтери става министър в Берлин
©

Назначението на две от дамите в третия кабинет на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се е най-голямата изненада и най-обсъжданото събитие днес, коментира БНР.

За първи път в германско правителство ще има министър с имиграционни корени и потекло. Родената в Хамбург в семейство на имигранти от Турция Айдан Йозогуш ще е новият министър по въпросите на имиграцията, бежанците и интеграцията. 46-годишната Йозогуш е от квотата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), а от 2011 година е един от заместник-председателите й.

Като най-голяма изненада се приема и коментира назначаването на 55-годишната Урсула фон дер Лайен за министър на отбраната. За първи път в историята на Германия военният министър ще е жена. Майка на 7 деца и министър на три министерства досега от 2009 година, Фон дер Лайен призна още снощи в най-гледаното политическо ток шоу, че се хвърля с главата надолу в много непозната за нея сфера. Тя обаче смята, че Бундесвера трябва да се превърне в един от най-атрактивните работодатели в Германия, наред с всички останали функции, които има за защита на държавата.

Медиите в Германия коментират, че на спряганата за много възможен партиен наследник на Меркел е дадено поредното изпитание – херкулесови военни задачи, поверени на крехката, но с твърда ръка бъдещ министър на отбраната.

Лидерът на ГСПД Зигмар Габриел вероятно ще замени друг министър с чужди корени – Филип Рьослер. Роденият във Виетнам и осиновен от германско семейство икономист подаде оставка като лидер на Свободната демократична партия. Неговата политическа формация не влезе в парламента на изборите през септември 2013 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3226 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пиронков

2014.03.29 | 12:42

2
Да, добре, чалма ще регулира чалмите. Предателските шваби заслужават изчезването си като допускат такива кощунства.

2013.12.17 | 11:48

1
Не работи за турска партия,а развива дейност в немската социалдемократическа партия.

Добави коментар

Водещи новини