Папа Франциск: Не се обиждам да ме наричат марксист

  • 15 декември 2013 16:02

  • 1558
  • 1
Папа Франциск: Не се обиждам да ме наричат марксист
©

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, който често се обявява за социална справедливост, казва в интервю, че не се сърди, ако хората го наричат "марксист", въпреки увереността си, че марксизмът е заблуда, предаде ДПА.

В публикувано днес интервю в италианския "Стампа" главата на Римокатолическата църква казва: "Марксистката идеология е погрешна. Но през живота си съм срещал много марксисти, които бяха добри хора, ето защо не се чувствам обиден". Франциск, който в сряда бе обявен за Личност на годината от сп. "Тайм", заявява, че неговото апостолическо послание "Радостта от добрата вест" не включва "Нищо, което не е част от социалната доктрина на църквата". Между другото в този документ от 224 страници папата отхвърля теориите, които допускат, че икономическият растеж, подкрепен от свободния пазар, неизбежно ще донесе повече справедливост и всеобщо благо в света, припомня ДПА.

Крайни консерватори в САЩ, сред които водещият на популярно радиопредаване Ръш Лимбоу окачествиха като "чисто марксически" огласеният през миналия месец папски документ. В него Франциск подновява критиките си към безогледния капитализъм.

Последвайте канала на

БТА
1558 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.25 | 10:25

1
Марксист? Чист сатанист като този преди теб, които се прегръщаше с убийци на християни.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини