Белгия даде зелена светлина за евтаназията на деца

  • 12 декември 2013 20:44

  • 1741
  • 0
Белгия даде зелена светлина за евтаназията на деца
©

Белгийският Сенат прие с голямо мнозинство проектозакон, който разпростира действието на закона, разрешаващ евтаназията, и върху засегнати от нелечима болест непълнолетни, предаде АФП.

Сенаторите приеха текста с 50 срещу 17 гласа. С две изключения социалистите и либералите от правителственото мнозинство гласуваха "за", както и зелените и сенаторите от опозиционната националистическа партия Нов фламандски алианс. Против бяха центристите сенатори от християндемократите и крайнодясната фламандска партия "Влаамс беланг". Предстои законопроектът да бъде внесен за гласуване в Камарата на представителите, но не е сигурно дали той ще може да бъде разгледан преди парламентарните избори на 25 май. Карин Лалийо от социалистите обаче заяви, че целта е гласуването да стане преди разпускането на парламента.

Текстовете предвиждат непълнолетните да могат да поискат прибягване до евтаназия, ако страдат от непоносима физическа болка, която не може да бъде излекувана и са в терминална фаза. За целта обаче трябва да се получи консултация на екип от лекари и съгласието на родителите.

Ако проектозаконът бъде одобрен, Белгия ще последва примера на Холандия, в която евтаназията е разрешена за деца на възраст над 12 години. Прилагането му ще е рядко, защото засяга само малък брой деца, засегнати от нелечима болест, които се очаква да починат скоро. Сенаторите не приеха текста, който позволява евтаназия за непоносими психични страдания, което е позволено на възрастните.

Сенаторът социалист Филип Мау, автор на закона за евтаназия на възрастните, обясни че е започнал обществения дебат за новия проектозакон в отговор на желанието на педиатри и медицински сестри. Те са били изправени пред непоносими страдания на деца, на които можели да помогнат само незаконно.

Последвайте канала на

БТА
1741 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини