За пръв път от март. Депозитите в кипърските банки се увеличили

  • 28 ноември 2013 17:54

  • 871
  • 0
За пръв път от март. Депозитите в кипърските банки се увеличили
©

Изтеглянето на средства от депозитите в кипърските банки е бил най-ниският през октомври от март 2013 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Към края на миналия месец общият обем депозити в закъсалата островна държава е бил €47,3 млрд, което е със €163 млн. по-малко в сравнение със септември. За властите в никоя е по-обнадеждаващ следният факт. Обемът на депозитите, направени от граждани на страни извън Европейския съюз, се е увеличил, сочи доклад на Националната банка.

Депозитите са се увеличили с €406,6 млн и са достигнали €12,1 млрд. Този ръст е отбелязан за пръв път от март 2013 г. Тогава правителството в Никозия обяви безпрецедентно стригане на незастрахованите депозити. Мярката бе част от условията Островът на Афродита да получи 10 млрд евро спасителен заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Ограничителните мерки са започнали да се разхлабват, но все още остават в сила и са причина за слабата икономическа активност.

Доклад на Европейската централна банка посочи, че от май 2012 г. до октомври 2013 г. финансовите институции в Кипър са загубили над 30% от вложените пари.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
871 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини