Франция: Европа да изготви културна стратегия в дигиталната епоха

  • 26 ноември 2013 21:48

  • 818
  • 0
Франция: Европа да изготви културна стратегия в дигиталната епоха
©

Европейският съюз трябва да се сдобие с културна стратегия в дигиталната епоха, заяви френската министърка на културата Орели Филипети на среща в Брюксел с колегите си от ЕС, на които е предложила текст в този смисъл, предаде АФП.

Тази стратегия, която Франция включи в дневния ред на министерската среща, цели да "остойности въздействието на културата върху икономиката в Европа", обясни Филипети. Тя подчерта, че делът на културата в европейския БВП е "между 3 и 3,5 процента, което е повече от земеделието и далекосъобщенията взети заедно". Според френската министърка, с наближаването на изборите за Европейски парламент културата и европейското й измерение могат да са начин "да се създаде положителен облик на Европа". Стратегията ще се обсъди на форум за Европа и културата, който ще се организира в Париж през април с участието на европейски политици, творци и интелектуалци, посочи Филипети.

Франция смята да обмисли начини да се подкрепи културната продукция и творците в дигиталната епоха, както и начини за подкрепа на културния сектор чрез държавни помощи или субсидии, обясни министърката. Според Орели Филипети френската инициатива за културна стратегия е била добре приета от другите европейски министри на културата. Тя уточни, че е получила подкрепата на петнадесетина свои колеги. Сред страните, които са изразили резерви, тя посочи Великобритания, Холандия и Швеция.

Последвайте канала на

БТА
818 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини