Във Ватикана за пръв път изложиха публично костите на свети Петър

  • 24 ноември 2013 13:00

  • 1397
  • 1
Във Ватикана за пръв път изложиха публично костите на свети Петър
©

За пръв път мощи, за които се смята, че са на свети Петър, бяха изложени днес публично във Ватикана, предаде БТА, цитирайки АП и АФП.

С експонирането на костите, състояло се в присъствието на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, който се помоли пред тях и ги благослови с тамян, беше ознаменуван краят на Годината на вярата. Годината на вярата бе обявена през октомври 2012 г. от папа Бенедикт Шестнайсети и бе съпроводена с много чествания на площад "Свети Петър". Поклонници се стекоха пред гроба, за който се смята, че там са положени тленните останки на апостол Петър, както и пред гробовете на редица папи, сред които Йоан Павел Втори.

Мощите на свети Петър са открити при разкопки през 1940 г. при понтификата на папа Пий Дванайсети в некропол, построен под базиликата "Св. Петър". Костите са увити в тъкан в пурпурен цвят, бродирана със златен конец. Римските папи никога не са удостоверявали, че са автентични. Тестове през 50-те и 60-те години на миналия век обаче показаха, че е много вероятно да става въпрос за мощите на свети Петър. Според преданието, апостол Петър е бил разпънат на кръст, а на мястото, където се предполага, че е бил погребан, е издигната базиликата "Св. Петър" във Ватикана.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
жицторъ

2013.11.25 | 08:28

1
ПОПРАВЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО"МОЩИ"НА СВЕТИ ПЕТЪР.........

Добави коментар

Водещи новини