Българи мамят туристите около Айфеловата кула

  • 17 август 2011 16:29

  • 5524
  • 0
Българи мамят туристите около Айфеловата кула
© gettyimages

Незаконни продавачи на дрънкулки, произведени в Китай, организатори на игри за пари, художници, мними глухонеми: околностите на Айфеловата кула - туристическия символ на Париж, всеки ден гъмжат от стотици измамници и незаконни търговци, предаде АФП.

Полицаи в автомобили, на велосипеди или пеша, военнослужещи от антитерористичното звено или кавалеристи от Републиканската гвардия, които обикновено се грижат за сигурността на високопоставени държавни фигури, не помагат с нищо за прогонването на измамниците от най-посещавания монумент в света. Незаконните търговци, които идват от Африка на юг от Сахара, Индийския субконтинент и Централна Европа, се опитват да спечелят по някое евро от близо 6,7 милиона френски и чуждестранни туристи, които всяка година посещават емблемата на Париж.

От 9,30 часа до полунощ, когато Айфеловата кула е отворена за посетители, целият този малък свят се активизира в район от няколко хектара между Военното училище, Марсово поле и площад "Трокадеро". Пет пластмасови мини Айфелови кули за едно евро, шалчета и чанти с надписи "Париж", запалки с известния монумент се мъдрят върху сергия, която е разпъната върху плат, завързан за четирите ъгъла с канап, за да могат незаконните продавачи да приберат за няколко секунди стоката и да избягат от полицията. Те казват, че идват от Сенегал, Габон, Индия и Пакистан. Обичайна гледка са кашони, поставени с дъната нагоре като маса за игра. Играта се води от румънец или българин. Те разбъркват три шайби от черна пластмаса, една от които е с бяла страна, и приканват минувачите да "спечелят", като познаят шайбата с бялата страна. Наоколо висят четирима или петима съучастници, виждат се и няколко банкноти по 20 и 50 евро. За да привлекат наивници, съучастниците предлагат големи залози и печелят много. В играта се влиза с банкнота от 50 евро. След като примамят някой наивник, шарлатаните го оставят да спечели, след което ускоряват ритъма. И когато играчът си мисли, че е проследил шайбата с бялата страна, се оказва, че е "сбъркал" и губи парите си.

Няколко метра по-далеч, продължава репортажът на АФП, две млади румънки обясняват с много жестове, че са глухонеми и показват подписка на "Асоциацията на глухонемите" с адрес в Лион на френски и английски. Те молят туристите да се подпишат срещу няколко евро в помощ на "глухонемите". Туристите могат да се сдобият и със свой портрет върху парче картон срещу 20 евро, но получават бледо копие на себе си.

Последвайте канала на

БТА
5524 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини