Алкохолици чистят улиците на Амстердам, плащат им в бира

  • 07 ноември 2013 14:58

  • 1594
  • 0
Алкохолици чистят улиците на Амстердам, плащат им в бира
©

В 9:00 часа сутринта в Амстердам, с бира в ръка и фас в устата десетина хронични алкохолици се готвят да отидат да почистят околните улици. Заплащането им за деня е десет евро, половин пакет тютюн с хартия за свиване на цигари и преди всичко пет кенчета бира, които да изпият на място - две сутринта, две по обед и едно в края на деня, предава "Дарик".

"Става дума за група хронични алкохолици, които са отговорни за нарушаването на реда в Остерпарк (Източния парк) в Амстердам: сбивания, шум, не особено приятни забележки към жените", обяснява Гери Холтерман, натоварена с проекта на Фондация "Реденбог", финансиран предимно от държавата и от дарения.

"Целта беше да се занимават с нещо, да ги накараме да правят друго, за да не създават повече проблеми в парка", добавя тя, като уточнява, че те са разделени на две групи по десетина човека. Всяка група работи по 3 дни в седмицата. Тази смела адаптация на играта с магарето и моркова прекрасно илюстрира холандския прагматизъм. Тя може да шокира извън Холандия, но със сигурност не и в източната част на Амстердам.

Участниците в проекта заявяват, че са много доволни. Всъщност участието им е доброволно.

"Това вкарва малко ред в нашия живот", казва един от тях, пожелал анонимност. "Много от нас не са имали подредба в живота си от много години, това ни е непознато и смятам, че ни е от полза", добавя Франк.

Що се отнася до жителите на квартала, те също изглеждат доволни, като някои поздравяват чистачите, докато минават. "Правят нещо полезно, вместо да се влачат в парка", казва дама от прага на дома си.

Но що се отнася до ефекта на проекта върху консумацията им на алкохол, мненията се различават рязко. "Когато се върна у дома, денят ми е бил зает и не винаги имам желание да пия", казва 48-годишният Винсент, бивш хлебар. "Освен това има и известно удовлетворение, усещането за свършена работа, че даваме своя принос за обществото, въпреки че пием", добавя той.

"Това, което също е добре, е, че ни дават лека бира, от 5 процента, а не бира от 11 или 12 процента, каквато можеше да пия преди", добавя един от наказаните.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини