Кипърската национална банка: Кризата ще продължи и през 2014 г.

  • 21 октомври 2013 13:17

  • 961
  • 0
Кипърската национална банка: Кризата ще продължи и през 2014 г.
©

Кипърските банки ще продължават да реализират загуби и през 2014 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Директорът на централния депозитар на затъналата в криза островна държава Паникос Димитриадис по време на дебатите за бюджета в парламента предупреди, че и следващата година ще бъде тежка за финансовите институции. Според него банките ще се сблъскат с увеличаването на разходване по покриването на необезпечени заеми, повишаването на безработицата, понижаването на доходите на домакинствата и намаляването на приходите на бизнеса. Димитриадис заяви и за падане на брутния вътрешен продукт под очакваните от международните кредитори 8,7%.

В същото време финансистът отбеляза и за постигнати успехи. Благодарение на мерките за рекапитализация на банките към края на 2013 г. финансовите инвестиции ще имат достатъчно средства, позволяващи да се минимализират крайно негативните тенденции през тази година и частично покриване на очакваните загуби през следващата.

Според Димитриадис преструктурирането на банковия сектор ще помогне на Кипър да възвърне доверието на инвеститорите и страната ще може да се изправи на крака. Това са исканията на Тройката (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд) за предоставяне на финансова помощ.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
961 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини