Белгийската полиция ще бди над личния живот

  • 21 октомври 2013 10:08

  • 782
  • 0
Белгийската полиция ще бди над личния живот
©

В следващите месеци в Белгия предстои създаването на полицейско звено, което ще работи в защита на личния живот, съобщиха местните медии.

Структурата ще работи във взаимодействие с комисията за защита на личните данни и ще разполага с правомощия за силова намеса, когато прецени за необходимо. Работата на новото звено ще бъде насочена към дружествата и институциите, които боравят с лична информация. Необходимостта от обособяване на подобна структура се обяснява с два случая, станали обществено достояние напоследък - незаконното оповестяване в интернет на списъците на абонатите на железниците и изтичането на данни от телекомуникационното дружество "Белгаком".

Сред целите на новата полиция ще бъде предотвратяването и пресичането на незаконната дейност на рекламисти и измамници, които злоупотребяват с данни за личния живот на гражданите. На постоянна проверка ще бъдат подложени застрахователи, болници и всякакви други организации, които събират бази с лични данни, интересни например за рекламодатели. Всяка година новото звено ще предприема планова задълбочена проверка в дадена сфера от обществения живот. Предвижда се бъдещата полицейска структура да работи в тясно сътрудничество с федералното звено за борба с компютърните престъпления, с комисията по телекомуникациите и с отряда за спешно реагиране при кибер заплахи.

Последвайте канала на

БТА
782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини