"Журналисти" са подмамили бившия сомалийски топпират

  • 15 октомври 2013 11:20

  • 1160
  • 0
"Журналисти" са подмамили бившия сомалийски топпират
©

Белгийските служби за сигурност са организирали капан, за да заловят преди дни двама сомалийски пирати на летището в Брюксел, съобщиха местните медии.

Задържаният Мохамед Абди Хасан, определен в доклади на ООН като един от най-големите и най-влиятелните пирати, действали край бреговете на Сомалия, е бил подмамен от мними белгийски журналисти, за да участва като консултант в подготовката на документален филм. Той е очаквал, че ще опише живота си на пират. Подведен от уговорката, Хасан пътувал със сина си, за когото също се твърди, че е участвал в отвличането на десетки плавателни съдове в Аденския залив от 2008 г. насам. Предполага се, че двамата задържани са били част от групата пирати, отвлякла през 2009 г. кораба "Помпей", плаващ под белгийски флаг. Плавателният съд и 10-членният екипаж останаха в плен в продължение на 70 дни, и бяха освободени след плащането на откуп от два милиона долара, спуснати от въздуха в Индийския океан.

През юни 2011 г. в Белгия бе издадена първата присъда по делото за отвличането на кораба - сомалиецът Омах Мохамед Абдиуахад получи 10 години затвор, след като у него бе намерен телефон, използван около уреждането на подкупа, а участието му в отвличането бе потвърдено и от екипажа. Абдиуахад бе заловен заедно с още седмина пирати при рейд на белгийските специални части, участвали в операцията на ЕС "Аталанта".

Последвайте канала на

БТА
1160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини