Австрия избира парламент

  • 29 септември 2013 09:05

  • 701
  • 0
Австрия избира парламент
©

Започна гласуването за нов парламент на Австрия.

Борба за гласовете на 6,4 милиона австрийци водят общо 9 партии. Според социологическите проучвания обаче възможност да преодолеят бариерата от 4 процента за влизане в 183-членния парламент имат 7 от тях. Избирателните секции отвориха врати в 7.00 часа местно време (8.00 часа българско време). Гласуването ще продължи до 17.00 часа, а първите резултати се очакват малко след това.

Фаворит през по-голямата част от предизборната кампания беше Социалдемократическата партия, която победи и на предишните избори през 2008 г. Лидерът й, австрийският канцлер Вернер Файман, отново има шанс да оглави следващото правителство. Социолозите предрекоха второ място за сегашния партньор на социалдемократите - Австрийската народна партия. Очаква се центристката коалиция да запази властта си, макар и с най-лошия резултат досега, като за социалдемократите се очаква да гласуват между 27 и 28 на сто от избирателите, а за Народната партия между - 22 и 25 процента.

Ако двата коалиционни партньора не успеят да наберат 50 на сто от гласовете, ще се нуждаят от трета партия, за да съставят правителство. Представените в сегашния парламент крайнодясна Австрийска партия на свободата, партията Зелени, Екипът Щронах и Съюзът за бъдещето на Австрия, чиито шансове да премине 4-те процента не са големи, се очаква да останат в опозиция.

Последвайте канала на

БТА
701 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини