Буря отложи изправянето на "Коста Конкордия"

  • 16 септември 2013 08:59

  • 2240
  • 0
Буря отложи изправянето на "Коста Конкордия"
©

Лошите метеорологични условия отложиха започването на операциите по изправянето на пътническия лайнер „Коста Конкордия", който се разби миналата година край тосканския остров Джилио и загинаха 32 души, предаде „Гласът на Русия".

Процедурите по изваждането бяха отложени с два часа заради силна буря. Очаква се операцията да трае 10-12 часа.

„Заради силна буря днес, операцията беше отложена с два часа" - от 8 часа", каза шефът на гражданската защита Франко Габриели.

Операцията по изправянето на круизния кораб е най-голямата по рода си, пише news.bg.

Гигантската операция по изправянето на лайнера така ще започне в 8 часа местно време, след повече от година подготовка на проекта. Огромният кораб, дълъг почти 300 м и тежащ над 100 хиляди тона, е полегнал на единия си борд и е частично потопен близо до острова, където се натъкна на скала и предизвика трагичния инцидент на 13 януари миналата година.

В нея участват 500 души от 24 националности. Сред тях са водолази, инженери и учени.

Очаква се операцията по връщането на кораба в изправено положение да продължи около 12 часа, като всяка секунда ще бъде следена чрез специална апаратура, заради риска лайнерът да се прекърши.

Ще бъдат използвани 8 плаващи платформи, най-голямата от които се равнява по размери на Колизеума. Под кораба беше изградено изкуствено дъно с чували от цимент, тежащи 7 пъти повече от статуята на свободата в Ню Йорк.

Операцията се извършва съвместно от италианска и американска фирми. Заедно с предстоящото след това преместване и насичане на части на кораба тя ще струва около 600 милиона евро, които са изцяло за сметка на компанията "Коста Конкордия".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини