Черна пантера паникьоса Тоскана

  • 10 август 2011 06:51

  • 5354
  • 1
Черна пантера паникьоса Тоскана
© интернет

Черна пантера от пет дни не дава мира на жителите на югозападната част на областта Тоскана.

Екшънът се разиграл в околностите на градчето Маса Маритима, което се намира в планинския масив между Сиена и брега на Тиренско море. Тъй като черната пантера е зъл хищник, който не подбира плячката си полицията и карабинерите направо отцепиха района. Съответно забраниха излетите из него и брането на гъби, а на почиващите в чифлиците за селски туризъм семейства с деца препоръчаха да не оставят малчуганите сами по дворове и поляни.

Иначе красивото животно със зловещи жълти очи било забелязано най-напред от семейство пенсионери от средновековното селище Прата – скачало си безгрижно по клоните на дъба срещу прозореца на хола им. Когато уплашени двамата старци разказали случката в местното кафене, всички ги взели на подбив и ги посъветвали друг път да не бъркат котките с пантери.

Само че ден по-късно екзотичният хищник бил засечен на горска пътека от известен ловец, на когото веднага повярвали, тъй като човекът бил живял шест години в Африка. Но пантерата станала реалност едва когато двама лесничеи успели да я щракнат с телефоните си. Случило се завчера и силите за сигурност не се поколебали да вдигнат веднага района под тревога.

Като първа мярка за обезвреждането на хищника горските работници инсталирали завчера вечерта в планината няколко клетки капани с поставени в тях големи късове кървящо месо. Само че на сутринта в две от тях се били заклещили глигани, тъй като районът е бъкан от диви свине. Тъй като страховата психоза расте, властите вече обмислят да погнат хищника със сафарита от опитни ловци.

Но срещу идеята възроптаха местните природозащитници, които се опасяват, че двуцевките ще загърмят и по защитени животни като красивите диви козли, елените и сърните. На околийския началник Леонардо Марас не му остава нищо друго освен да анатемоса безотговорния си неизвестен съгражданин, който според него пуснал пантерата на свобода, след като започнала да прави бели в домашния му зоокът.

Паниката в Тоскана заради черната пантера е поредната от зачестилите напоследък на Апенините страхови психози заради извоювали си свободата хищни влечуги и животни. През 2009 г. жителите на намиращото се край Рим градче Кастел Фузано не излизаха от къщите си дни наред и го сториха едва когато бяха обезвредени избягалите от чорбаджията им няколко много отровни змии.

В Палермо миналата година жителите на цял квартал не спаха няколко нощи, след като от вилата на мултимилионер бе изпусната друга пантера, но не черна. Пак през 2010 г. от гастролиращ в град Виченца цирк пък избяга слон, който помля градините на няколко вили и се умири едва когато видя пред себе си своя укротител с камшик в ръка.

Но докато вчера медиите информираха какво става около Маса Маритима, от намиращия се по на север град Лука дойде новината, че двама души били нахапани жестоко от триметрова боа. Опитали се били да я уловят в близка гора и слава богу, че влечугото не е отровно, та от неприятната случка на смелчаците ще им останат само белези.

Последвайте канала на

5354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българан

2011.08.11 | 15:56

1
Тая статия е лудост. "Иначе красивото животно със зловещи жълти очи..." Нямам думи. Това някаква долнопробна шоу програма лие?

Добави коментар

Водещи новини