Кипърският съд пусна убиец на българин

  • 13 септември 2013 19:55

  • 1715
  • 2
Кипърският съд пусна убиец на българин
©

Върховният съд на Кипър отхвърли жалбата на главния прокурор Петрос Клеридис срещу оправдателната присъда за убийството на българина Иван Йовков от Тала, която беше издадена от Наказателния съд в Пафос. Главният прокурор на Кипър обжалва решението на Наказателния съд в Пафос въз основа на аргумента, че законът не е приложен правилно в този случай, както и с възражения за тълкуването от първоинстанционния съд на доказателствата по делото.

33-годишният българин Иван Йовков бе прострелян в гърдите на прага на къщата му в село Тала до Пафос на 8 февруари миналата година. Единствен заподозрян за предумишленото убийство бе пенсионираният полицай Неофитус Константину, бивш свекър на приятелката на Иван, кипърката Тасула.

На 23 май миналата година Наказателният съд в Пафос оправда и освободи обвиняемия поради противоречия в показанията, дадени от тримата свидетели на убийството на Иван. При разглеждането на жалбата на главния прокурор срещу тази присъда Върховният съд на Кипър не е разгледал правилността на решението на съда, а правилността на процедурата, която е била следвана, за да се стигне до това решение.

В решението си висшата съдебна инстанция на Кипър заключава, че прокуратурата основава обвиненията си “ако не и изключително, то в значителна степен” на показанията на тримата свидетели. Съдът в Пафос намира противоречия в тях, поради което ги обявява за ненадеждни и неверни, с което липсва базата за обвинения от прокуратурата.

Затова по-долната инстанция правилно е оправдала заподозряния, заявява Върховният съд, отхвърляйки жалбата на главния прокурор.

“Какъв беше синът ми? Много добър и честен човек. Когото и да попитате, няма да чуете действително нито една лоша дума за Иван. Думите на Иван до последно бяха, че иска да остане завинаги в Кипър, страшно много му харесваше тук и планираше да си идва в родината само на гости. Никога не сме очаквали, че Иван ще се върне в България – но в ковчег”, плаче Цонка Кръстева, почернената майка на Иван.

В началото на юни миналата година протестни шествия срещу несправедливата присъда бяха организирани от наши сънародници в Пафос.

Последвайте канала на

1715 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Mezoni

2013.09.18 | 00:10

2
за убийство на тур4ин и българин във ВИЗАНТИЯ ,,,ГЪРЦИЯ,, ОПРАВДАТЕЛНА....ТАКА Е ТАМ...
България???

2013.09.18 | 00:09

1
Питам се ,какви мерки взима външното ни министерство,какъв натиски и усилия полагат?Това ако се беше случило на кипарец в България веднага щяха да започнат провокации натиск над наще инстанции и българинът-дори без доказана вина да бъде хвърлен в затвора!!!!Наще дипломати са нехайни,подкупни и си дават гъза за жълти стотинки -нищо не правят.Затова навсякъде ни подритват,убиждат ,бият и убиват-гаврят се с нас!!!! Ако България заплаши кипър със ембарго дали тези мелеси ще действат толкова подмолно? Кипърците пият нашата вода,хранят се с нашата храна,а получават много по-големи заплати от нас-тези които ги издържаме,а в замяна какво получаваме-ХРАЧАТ ни се в лицето ,а ние дори не се и бършем.Вместо да правим нелепи протести против всяко правителство,да пием "безплатоно" кафе(макар ,че безплатен обяд няма-все някой го плаща ама това простия българин не го осмисля),можем да мислим по-мъдро и да защитаваме интересите на РОДИНАТА.

Добави коментар

Водещи новини