Папата: Бог ще помилва атеистите, ако следват съвестта си

  • 12 септември 2013 19:52

  • 1764
  • 7
Папата: Бог ще помилва атеистите, ако следват съвестта си
© Getty Images/Guliver

В необичайно лично писмо до основателя на италианския всекидневник "Ла Република", папа Франциск заявява, че "Бог помилва дори атеистите - при положение, че те следват съвестта си с чисто сърце и се разкаят от греховете си".

Писмото на папата е отправено към съоснователя и бивш главен редактор на изданието Еудженио Скалафри, който му написа подробно отворено писмо с въпроси миналия месец.

В своя отговор Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март пише, че "Божията милост няма граници", съответно обхваща дори неверниците. Папата все пак подчертава, че между християните и атеистите е необходим откровен и подробен дебат за значението на вярата.

В писмото си, което съдържа над 2 500 думи, Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март обяснява на Еудженио Скалафри, че най-важното за Божията милост е чистосърдечното отношение и добрата съвест. Той обаче припомня, че грехът съществува дори у неверниците, в случай, че не са верни на съвестта си. В оригиналното си писмо Скалафри описва себе си като "неверник, който обаче от много години се интересува и който е пленен от проповядванията на Исус".

Папата му благодари за въпросите и дори му се извинява, ако отговорът не бъде толкова подробен, колкото Скалафри би желал.

Отговорът на понтифа всъщност не е нов - папата произнесе тези мисли по време на меса още през май. Това изказване беше омаловажено от ватиканските власти и дори отречено от редица висши католици още същия ден.

Въпреки това, наблюдатели предвиждат драстични промени от страна на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март - например отмяната на забраната католическите свещеници да се женят. Преди дни отиващият си нунсио във Венецуела и бъдещ държавен секретар на Ватикана, архиепископът Пиетро Паролин, потвърди, че това е възможно, тъй като, макар и дългогодишна, практиката е чист обичай, а не догма.

Интересно е, че Скалафри е решил да изчака, за да напише писмото си именно до Франциск, който е известен като много по-либерален от своя предшественик Бенедикт XVI.

Върховният понтиф на католическата църква, който допреди половин година беше "просто" Архиепископ на Буенос Айрес, е първият папа от ордена на Йезуитие и се слави със своята скромност.

Това се видя още в деня, в който той беше признат за духовен лидер на Римокатолическата вяра, като излезе на балкона на Базиликлата на Свети петър с нищо повече от белите си одежди и дървен кръст около врата.

Скромността му се вижда и в писмото до Скалафри, в което се подписва със семплото "Франческо". Помирителният му и прагматичен стил породи надеждата, че по време на папството му предстои период на открит диалог между римокатолическата църква и маргинализирани от църквата групи.

Роден Хорхе Берголио, Франциск още като архиепископ се слави като човек, който си е живял в обикновен апартамент в аржентинската столица, който си е готвил сам и е отивал на работа с градския транспорт. Тази скромност, обаче, не му пречи да приема и по някой друг по-голям подарък, ако е подходящ. Така преди няколко дни италианският свещеник Рендзо Дзока му подари старото си "Рено 4".

"Ватиканската охрана доста се притесни, когато папата се качи в колата и я подкара из Ватикана," признава Дзока, и добавя "Оставил съм му и едни вериги в багажника, за всеки случай!".

Освен това, в Рим обикалят слухове, че папата често отговаря лично на хора, които му пишат писма и му задават въпроси - той просто им се обажда по телефона и като му вдигнат, им казва "Здравейте, обажда се Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март!".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1764 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Не ни трябват църкви!

2013.09.21 | 04:08

7
Трябва единствено да си добър и да не завиждаш ако брат ти е по-добър от теб а да се учиш от него! Това е
Атеист

2013.09.21 | 04:07

6
Религиозните хора са по-големи престъпници от атеистите. В затворите всички са набожни, а някой да попита папата защо Ватикана е най-престъпният град в света, като е пълен със "съвестни" хора.

2013.09.21 | 04:07

5
Еx , тоя папа как знае какво ще направи Бог :DDDD
Soul - HELL

2013.09.18 | 17:42

4
в тежко положение е милата-католическа църква...явно губят много подръжници, нормално като се има предвид, как са създадени и тяхната--> "Holly bible" от части на определени книги.Каква е тази религия...?Нямам нищо против добрия човек Папа Франциск.
istina!

2013.09.18 | 17:42

3
Добре го е докарал на думи - нали съвестта е връзката ни с Бога...
svidetel

2013.09.15 | 09:47

2
Ako e vqrno predadeno, tova izkazvane e antihristko.

2013.09.14 | 11:53

1
"Базиликлата на Свети петър" - за това ще има ли прошка?

Добави коментар

Водещи новини